Chuťové poháriky si prídu na svoje: Degustačná sobota s Močenským štamprlíkom
Zasadiť, vypestovať, spracovať a potom sa aj pochváliť. Úsilie v páleniciach treba šikovne zúročiť.

Aj teraz sa o organizovanie prestížnej akcie Močenský štamprlík postará Obec Močenok, MO Slovenského zväzu záhradkárov, pod záštitou Slovenského Rádu rytierov destilátov.
Degustácia aj rady
IV. ročník podujatia sa bude konať 15. februára 2020 o 16.00 hod. v močenskom kultúrnom stredisku-kláštore. Okrem samotnej degustácie bude na programe aj prednáška na tému „Premena ovocia na ušľachtilý destilát a jeho hodnotenie.“
Okrem zdravého súťaženia sa podujatím snažia zvyšovať kvalitu destilátov.
Ocenenie práce
„Prvoradým zmyslom výstavy je prezentovať kultúru výroby a konzumácie destilátov, vytváranie súťaživého prostredia medzi výrobcami destilátov, zvyšovanie kvality destilátov prostredníctvom dosiahnutých výsledkov, ohodnotenie dobrej práce a uznanie jej kvality prevádzkovateľov pestovateľských páleníc, pestovateľov ovocia a ovocných liehovarov,“ približuje štatút súťaže.
Vzorky destilátov bolo nutné priniesť usporiadateľom súťaže vopred. Hodnotiť ich bude odborná porota. Víťazi si za svoje úsilie, v podobe tekutej slivky, hrušky či marhule, odnesú zlaté, strieborné alebo bronzové diplomy.
Pestovatelia i liehovarníci mohli svoje voňavé produkty priniesť v rámci týchto ôsmych kategórií:
Ovocné i obilné druhy
Kategória A – jablko
Kategória B – hruška
Kategória C – marhuľa a broskyňa
Kategória D – slivka
Kategória E – čerešňa a višňa
Kategória F – hroznové, vínne destiláty
Kategória G – iné ovocie
Kategória H – obilné destiláty
Foto: ilustračné
Vo fotogalérii si pozrite zábery z odovzdávania cien Tvorivý čin roka 2019.
Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.
