Zlatica Gregorová Kultúra

Alžbeta Kunová šperkami žije: Kamene jej dodávajú radosť i energiu, FOTO

V domčeku so slamenou strechou pripravili pre návštevníkov opäť zaujímavú výstavu. Tentoraz poteší predovšetkým ženské pokolenie.

Ilustračný obrázok k článku Alžbeta Kunová šperkami žije: Kamene jej dodávajú radosť i energiu, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Výstava je vhodná i pre deti a mužov, hlavne ženy sú však tie, ktoré sa už od prírody radi zdobia. Oko návštevníkov v Dome ľudového bývania v Šali potešia šperky od výmyslu sveta, vytvorené s láskou a nekončiacou fantáziou.

Poobedná výstava

Výstava Krása minerálov a polodrahokamov v šperku je návštevníkom prístupná už v týchto dňoch. Priestory historického objektu sú vám k dispozícii v najbližšie popoludnia. „Výstava začína od 10. do 27. apríla 2018 s netradičnými otváracími hodinami od 13.00 do 16.30 hod., každý deň od utorka do soboty,“ povedala nám lektorka Veronika Rösöová.

Kamienky aj minerály

V domčeku so slamenou strechou uvidíte originálne šperky rôznych farieb a druhov. Ich autorkou je Alžbeta Kunová, ktorá nám o svojej tvorbe prezradila viac. „Je to výstava minerálov a to šperkov z minerálov – polodrahokamov. Sú to aj sady, väčšinou trojkombinácie – náhrdelník, náramky a náušnice, alebo aj sólo kusy, respektíve prívesok a náušnice, alebo tak podobne. Jednak sú tu rôzne minerály skombinované, niektoré sú len z jedného minerálu, farebnosť je rôzna aj opracovanie majú rôzne,“ prezradila pre náš portál umelkyňa Alžbeta Kunová.

Inšpiratívna príroda

Svojej kreatívnej tvorbe sa Alžbeta Kunová začala venovať približne pred štyrmi rokmi. Ku kameňom a minerálom získala vzťah už v detstve, keď na Váhu zbierali kamienky a nosili ich domov. Ako šperkárka hovorí, kamienky si ju našli, opäť ich vpustila do svojho života a začala tvoriť podľa svojej fantázie.

Jej inšpiráciou je príroda, ktorá dokáže ponúknuť množstvo farebných a zaujímavých kamienkov, ktoré autorkino umelecké oko dotvorí do originálneho šperku. „Urobila som šperk pre seba, potom pre kamarátky, tak ma to chytilo. Ja hovorím, že som vďačná, že si ma kamienky našli, pretože je to krásna energia aj práca, proste všetko okolo toho,“ povedala autorka zbierky.

Kameň v kameni

Postupne si vyrábala šperky do zbierky, ktoré vytvárala pre radosť a teraz ich vystavuje. Ako autorka hovorí, šperky väčšinou daruje. Za svoj najobľúbenejší kameň považuje ten, s ktorým práve pracuje. Každý ju zaujme svojím tvarom, vzhľadom a krásou, ktoré potom naplno využije a vytvorí netradičný módny kúsok. „Niekedy kameň vyslovene človeka ťahá svojou kresbou, už len myšlienkou na to, že je to staré a príroda vedela niečo také ako kameň vytvoriť. Nedá mi to a potom ich študujem a rozoznávam kresby na kameni lupou. Krištáľ alebo ruženín, to sú také jednoduchšie, jednoliate im hovorím, tie vyniknú skôr v kombináciách,“ hovorí autorka. Alžbeta Kunová sa priznala, že má veľmi rada kameň v kameni, kedy jeden prechádza do druhého. Možno bude jej tvorba veľkou inšpiráciou i pre vás a vydáte sa v šperkárkiných šľapajách.

Alžbeta Kunová šperkami žije: Kamene jej dodávajú radosť i energiu, FOTO
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM