Správy

V Mochovciach postupne zvyšujú výkon reaktora: NEZĽAKNITE sa! Môžete počuť hluk

Slovenské elektrárne upozornili na silný hluk, ktorý môžete počuť z priestorov jadrovej elektrárne Mochovce. O čo vlastne ide?

Ilustračný obrázok k článku V Mochovciach postupne zvyšujú výkon reaktora: NEZĽAKNITE sa! Môžete počuť hluk
10
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Nedávno sme vás informovali, že v 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce začali s ďalšou fázou uvádzania do prevádzky. Rozbehlo sa energetické spúšťanie.

Zvyšujú výkon reaktora

„V tejto etape uvádzania do prevádzky sa zvyšuje výkon reaktora v prvom kroku na päť percent a vykonávajú sa ďalšie testy. Simulujú sa aj situácie, ktoré elektráreň v bežnej prevádzke pravdepodobne nikdy nezažije,“ povedala vtedy hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková. Výkon reaktora budú v Mochovciach zvyšovať až do dosiahnutia jeho nominálneho výkonu.

Elektrárne aktuálne upozornili všetkých obyvateľov, ktorí žijú v okolí.

Prečítajte si tiež

Nezľaknite sa hluku

Slovenské elektrárne, a.s. upozornili obyvateľov žijúcich v okolí jadrovej elektrárne Mochovce, že pri uvádzaní tretieho bloku do prevádzky prebiehajú skúšky, ktoré môžu byť sprevádzané silným zvukovým efektom.

„Pri energetickom spúšťaní a postupnom zvyšovaní výkonu reaktora sa práve v týchto dňoch skúšajú aj poistné ventily slúžiace na vypustenie pary z parogenerátorov. Nie je to neštandardná operácia, opakuje sa pravidelne aj pri nábehu ostatných jadrových blokov na Slovensku do prevádzky, vždy po ukončení plánovaných odstávok. Tie sa kvôli výmene paliva a údržbe robia aspoň raz ročne,“ prezradili Slovenské elektrárne, a.s..

Elektrárne zároveň upozornili, že podobné skúšky sa robia aj v klasických elektrárňach, „pretože každá tlaková nádoba má poistné zariadenie, ktoré je zo zákona potrebné v pravidelných intervaloch kontrolovať. Skúšky bývajú sprevádzané hlasným zvukovým efektom.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

3. blok jadrovej elektrárne Mochovce
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM