Rôzne Správy

V Komárne obnovujú BAZILIKU: Na rekonštrukciu prispela aj MAĎARSKÁ vláda!

V Bazilike svätého Ondreja v Komárne pokračujú rekonštrukciou všetkých kaplniek na západnej strane lode baziliky reštaurátorské práce.

Ilustračný obrázok k článku V Komárne obnovujú BAZILIKU: Na rekonštrukciu prispela aj MAĎARSKÁ vláda!
Zdroj: Farnosť sv. Ondreja v Komárne

Rekonštrukciou v týchto dňoch prechádza kaplnka svätého Ignáca, kaplnka na juhozápadnej galérii, veľká krížová kaplnka Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, kaplnka Najsvätejšieho Kríža a kaplnka na severozápadnej galérii.

Reštaurátori v akcii

Podľa reštaurátora Juraja Puškára sú najnáročnejšie reštaurátorské práce na klenbách. Diela barokových maliarov pochádzajú z druhej polovice 18. storočia, do pôvodnej podoby ich opravuje reštaurátor nástenných malieb Ján Hromada. Puškár sa venuje reštaurovaniu všetkých zvislých plôch na stenách, štukových detailov a ríms.

Dvojvežová Bazilika sv. Ondreja je najvýraznejšou stavbou Komárna. Exteriér prešiel pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Nitra obnovou v rokoch 2008 až 2018. Následne pokračovala rekonštrukcia obnovou presbytéria, ukončená bola v decembri minulého roka.

Počas reštaurátorských prác je bazilika sprístupnená veriacim, povedal vikár Róbert Kiss. „Sväté omše sa konajú v kaplnke svätej Anny. Počas veľkých cirkevných sviatkov však, po dohode s reštaurátormi, celebrujeme omše v Bazilike svätého Ondreja,“ potvrdil Kiss.

Do konca roka

Katolícka farnosť v Komárne chce po dokončení reštaurátorských prác otvoriť baziliku počas dňa aj pre verejnosť. Práce by mali byť ukončené do konca tohto roka, skonštatoval reštaurátor Juraj Puškár.

Reštaurátorské práce sú financované z grantu ministerstva kultúry, na reštauráciu fresiek finančne prispela aj maďarská vláda.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM