Rôzne Správy

URGENTNÉ! V Leviciach chýba KRV!

Darcovia krvi z Levíc a okolí sú viac ako vítaní v miestnej nemocnici každý utorok.

Ilustračný obrázok k článku URGENTNÉ! V Leviciach chýba KRV!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Nemocnica Agel Levice čelí nedostatku krvi. Obracia na preto na širokú verejnosť s naliehavou výzvou, aby ľudia pomohli v tejto situácii a darovali krv.

Pred odberom dopĺňajte tekutiny

Každý darca krvi pred odberom vyplní dotazník a je potrebné mať legitimáciu darcu krvi (okrem prvodarcov), kartičku poistenca a občiansky preukaz. Po registrácii sa darcom odoberie vzorka krvi na vyšetrenie a následne absolvujú lekárske vyšetrenie. Po lekárskej prehliadke absolvujú samotný odber krvi v odberovom boxe. Deň pred odberom je dôležité prijímať dostatočné množstvo tekutín.

Odber je zabezpečený pravidelne každý utorok v čase od 7.00 do 11.00 h, informovala Uršula Macaláková, vedúca laborantka na hematologicko-transfúziologickom oddelení nemocnice.

Podľa informácií Národnej transfúznej služby SR (NTS SR) sú aktuálne hraničné zásoby krvi skupín 0 negatív a A negatív.

Obmedzenie darovania

Na webe NTS SR nájdete aj aktuálne usmernenie pre darcov krvi v súvislosti s pobytom v oblastiach s výskytom infekčných ochorení prenášaných komármi. Podľa dokumentu z 18. októbra 2024 sa obmedzenie darovania krvi týka aj dovolenkových destinácií, preto si pred darovaním treba pozorne prečítať zverejnený zoznam.

„Pre darcov krvi, ktorí navštívili uvedené inkriminované oblasti, platí kontraindikácia darovania krvi počas 28 dní od opustenia týchto oblastí, a to až do odvolania,“ upozorňuje NTS SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM