Anton Hrachovský Kultúra

Životné prostredie vplýva na budúcnosť: Dievča z Tvrdošoviec zabodovalo v súťaži

Žiaci základných škôl a gymnázií svojimi prácami upozornili, že životné prostredie považujú pre svoju budúcnosť za dôležité. Okres Nové Zámky výborne odprezentovala žiačka z Tvrdošoviec.

Ilustračný obrázok k článku Životné prostredie vplýva na budúcnosť: Dievča z Tvrdošoviec zabodovalo v súťaži

Výtvarná súťaž Budúcnosť sveta je súčasťou národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom operačného programu Výskum a inovácie.

Tretiemu ročníku súťaže dominovali témy ako ochrana prírody, recyklácia a využitie moderných technológií a zabránenie znečisťovaniu ovzdušia.

Bezprostredné reakcie detí

„Deti reagujú otvorene a bezprostredne na to, čo ohrozuje ich budúcnosť. Tohtoročné kreatívne výtvarné návrhy na zlepšenie životného prostredia vysielajú jasné výzvy, čo treba zmeniť a kde vidia najväčšie rezervy,“ povedala Svetlana Gavorová, generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá súťaž vyhlásila. Súťažilo sa v dvoch kategóriách, zapojiť sa mohli žiaci 1. až 4. ročníka a 5. až 9. ročníka ZŠ.

Medzi žiakmi 1. stupňa ZŠ zvíťazila Laura Paľuríková z Kurimy s Lesom budúcnosti, medzi žiakmi druhého stupňa Evelyn Fugli z Tvrdošoviec za Strom života.

Cenu generálnej riaditeľky SIEA získala Timea Borkovičová zo Serede za dielo Myslieť rozumne a v online hlasovaní uspela Aila Sosa z Prešova s prácou Chráňme našu planétu.

„Pri voľbe víťazov sme prihliadali na výtvarnú stránku, súvis s témou životného prostredia a inovatívne spracovanie diela,“ vysvetlila výtvarníčka Katarína Slaninková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM