Anton Hrachovský Kultúra

Vojna, v ktorej hrali Zámky významnú rolu: O život tu prišiel i cisársky veliteľ

Novozámčania si pripomenú dôležité udalosti Európy pred 400 rokmi. Ich mesto hralo dôležitú úlohu aj v Tridsaťročnej vojne.

Ilustračný obrázok k článku Vojna, v ktorej hrali Zámky významnú rolu: O život tu prišiel i cisársky veliteľ
Zdroj: TASR

Históriu pripomenie výstava, ktorú pripravilo Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch a ktorej súčasťou budú aj hry pre školákov. Doplnkovou voliteľnou zložkou výstavy je prezentácia Delostrelecká akadémia, ktorá sa venuje priamo vojenskej technike doby prostredníctvom prednášky spojenej s premietaním. Výstava bude sprístupnená verejnosti až do 21. júla 2018.

Tridsaťročná vojna zábavnou formou

„Aj ich prostredníctvom chceme prehĺbiť vedomosti žiakov a na druhej strane zábavnou formou priblížiť problematiku tridsaťročnej vojny a problematiky vojenstva 17. storočia verejnosti,“ informovala kurátorka Zsuzsanna Varga z Múzea Jána Thaina.

Výstava dokumentuje udalosti počnúc pražskou defenestráciou (23. mája 1618) až po vestfálsky mier, ktorý v roku 1648 ukončil tridsaťročnú vojnou.

Prezentuje dejiny prvého celoeurópskeho mocenského konfliktu, do ktorého sa zapojila väčšina európskych štátov a ktorá riešila v prvom rade náboženské, ale aj skryté mocenské problémy vtedajšieho európskeho kontinentu.

Aj Nové Zámky dejiskom tejto vojny

Pre obrovské straty na životoch a hospodárske škody zúčastnených krajín sa táto vojna nazýva aj svetovou vojnou 17. storočia. Tridsaťročná vojna mala svoje epizódy aj priamo v Nových Zámkoch.

Mesto bolo dejiskom stretu povstaleckých a cisárskych armád, dokonca majú na svedomí aj smrť cisárskeho generála Karola Bonaventuru Buquoya," skonštatovala Var­ga.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM