Rôzne

Zámockí policajti radia: Ako zabezpečiť svoj majetok pred odchodom na dovolenku?

Opustený byt, dom či chata je vhodnou príležitosťou pre zlodejov. V čase letných dovoleniek, je preto potrebné zvýšiť pozornosť a pred cestou svoj majetok zabezpečiť. Prečítajte si, čo radí Mestská polícia v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Zámockí policajti radia: Ako zabezpečiť svoj majetok pred odchodom na dovolenku?
Zdroj: Dnes24.sk

Počas dovolenky strávenej mimo svojho domu alebo bytu netreba zabúdať na zabezpečenie svojho majetku. Napriek policajným apelom na zvýšenú pozornosť pred vlámaním počas prázdninového obdobia sme stále svedkami vykrádania domov či bytov. Mestská polícia v Nových Zámkoch preto upozorňuje na zvýšenú ostražitosť občanov práve počas dovolenkového obdobia.

Nepodceňovať možnosť vykradnutia

Zo strany občanov sa danému problému podľa náčelníka Mestskej polície Jozefa Tökölyho neprikladá patričná vážnosť. „Hrozbu vykradnutia nemôžeme nikdy podceniť ani mimo prázdninového obdobia. Z uvedených dôvodov chceme pripomenúť overené preventívne opatrenia, ktoré zamedzia zažiť nepríjemnú skúsenosť,“ zdôraznil náčelník.

V prvom rade by ľudia nemali oznamovať svojmu okoliu skutočnosť, že odchádzajú na dovolenku i s presným termínom odchodu a príchodu. Počas neprítomnosti požiadať rodinných príslušníkov o námatkové návštevy svojho bytu, domu. „Neodporúčame nechávať zatiahnuté žalúzie na dlhšiu dobu, treba požiadať rodinných príslušníkov alebo spoľahlivých susedov o vyberanie poštovej schránky,“ vysvetlil Tököly a zdôraznil, že dôležité je aj technické zabezpečenie domu či bytu. Majetok si navyše treba zabezpečiť kvalitnými bezpečnostnými dverami s vložkou.

Ochrana domu je komplikovanejšia

V prípade domov je zabezpečenie o niečo komplikovanejšie, keďže možnosti vniknutia do domu sú v porovnaní s bytom na poschodí oveľa väčšie. „Dobrou možnosťou zabezpečenia majetku je použitie bezpečnostného signalizačného zariadenia,“ vysvetlil Tököly s tým, že ak by sa niekto stal svedkom podozrivého správania neznámych osôb, treba túto skutočnosť ohlásiť na núdzové telefónne čísla Mestskej polície (159) alebo Policajného zboru SR Nové Zámky (158).

"Odporúčame počas neprítomnosti, i napriek splneniu vyššie uvedených podmienok, neuschovávať doma väčšie sumy finančnej hotovosti, cennosti ako šperky, umelecké zbierky, vkladné knižky a iné, povedal Jozef Tököly. Tiež sa neodporúča nechávať si kľúče pod rohožkou, v kvetináčoch, v schránke ani na inom mieste pred vchodom do bytu.

Príslušníci polície na záver zdôrazňujú dôležitosť dať si dom či byt poistiť. „Služby poisťovní sú rozmanité a zahŕňajú rôzne možnosti poistenia Vášho majetku. Zostáva veriť a popriať Vám aby ste sa nestali obeťou nepríjemnej udalosti,“ dodal na záver náčelník Mestskej polície v Nových Zámkoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM