Anton Hrachovský Samospráva

Vykurovanie domácností v Zámkoch skončilo: Dodávka tepla je prerušená

Vykurovacia sezóna v Nových Zámkoch sa skončila skôr. Môže za to počasie.

Ilustračný obrázok k článku Vykurovanie domácností v Zámkoch skončilo: Dodávka tepla je prerušená
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

V novozámockých domácnostiach bola prerušená dodávka tepla. Mesto o tom informovalo na svojej webovej stránke.

Vykurovacie obdobie pre dodávku tepla do domácnosti upravuje vyhláška Ministerstva hospodárstva SR a spravidla je stanovené každý rok do 31. mája.

Sezóna vykurovania je na konci

„Tohtoročná „aktívna“ vykurovacia sezóna je dlhšia ako vlani. Keďže sme však zažili extrémne teplú zimu, celková spotreba tepla za prvé štyri mesiace roka 2019 je nižšia ako za rovnaké obdobie 2018. Dodávka tepla je síce centrálna, ale každá domácnosť si vykurovanie reguluje samostatne,“ povedal Lukáš Štefánik, konateľ spoločnosti Bytkomfort Nové Zámky a viceprimátor zároveň.

Tento rok Bytkomfort už raz, 24. apríla, dodávku tepla vypol, no už 30. apríla ju musel obnoviť. Priemerné náklady na vykurovanie jednej domácnosti mali byť podľa Bytkomfortu postupne 508 eur (rok 2016), 447 eur (rok 2017) a 444 eur (rok 2018).

Náklady opäť stúpnu

„V roku 2019 vzrástli priemerné náklady domácností na vykurovanie a dosiahnuť by mali 484 eur bez DPH, čo je mesačný nárast približne o štyri eurá,“ dodal Štefánik. Dôvodom má byť rast cien plynu o viac ako 20 percent.

Vyhláška ministerstva hospodárstva z roku 2005 uvádza, že ak počas vykurovacieho obdobia dva dni po sebe priemerná denná teplota neklesne pod 13 stupňov Celzia a podľa predpovede nemá klesnúť ani nasledujúci deň, dodávateľ tepla preruší dodávku tepla pre vykurovanie. Ak nastane opačná situácia a teplota nestúpne nad 13 stupňov, dodávky tepla sa opäť obnovia.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM