Anton Hrachovský Kultúra

V Zámkoch vyhodnotili 25. ročník súťaže o slovenčine a Slovensku: Znova s tým istým víťazom

Do 25. ročníka medzinárodnej súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko sa zapojili žiaci z 8 štátov vrátane USA. Víťazka je najlepšou už po piaty raz.

Ilustračný obrázok k článku V Zámkoch vyhodnotili 25. ročník súťaže o slovenčine a Slovensku: Znova s tým istým víťazom
Foto: Viktória Botošová

Slávnostné vyhodnotenie 25. ročníka medzinárodnej súťaže literárnych prác Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko, do ktorej sa zapojili žiaci z ôsmich štátov vrátane USA, dnes prebehlo v priestoroch historickej cisársko-kráľovskej jazdiarne v Nových Zámkoch. Vyhlasovateľmi súťaže sú Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Matica slovenská a ďalšie inštitúcie. Nad súťažou prevzal záštitu predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko.

Cena primátora pre žiačku zo ZŠ na Nábrežnej ulici

Po piaty raz za sebou sa víťazkou súťaže stala Patrícia Kmeťková z mesta Pivnica v Srbsku, ktorá získala hlavnú cenu. „Som aktívna a veľmi rada píšem. Tentoraz som písala o Slovákoch žijúcich v zahraničí a o tom, že keď prídu na Slovensko, tak ich slovenčine nikto nerozumie. Ide najmä o Slovákov žijúcich v Srbsku,“ vyjadrila sa víťazka súťaže.

Cenu poroty získala Maja Opavská zo srbského Báčskeho Petrovca a osobitnú cenu poroty Valentína Imreková zo srbského mesta Pivnica. Cenu primátora získala Lucia Ninisová zo ZŠ na Nábrežnej ulici v Nových Zámkoch a cenu predsedu NR SR získali Bibiána Chovanová a Miriam Mlynáriková zo ZŠ s MŠ Štefana Nahálku v Liptovskej Tepličke.

Ako uviedla predsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej v Nových Zámkoch Mária Malperová, ktorá sa niekoľko rokov podieľa na prípravách tejto súťaže, organizátori tento rok súťaž trocha vynovili. „Čo deti vyjadrili slovom, mali možnosť aj nakresliť. Schádzajú sa tu deti z celého Slovenska, ale aj zo slovenského zahraničia. Dnes vyhodnotíme ich celoročnú námahu, tvorivosť, kde vyznávajú svoju lásku k Slovensku a k slovenčine. Najmä deti zo zahraničia veľmi túžia po krajine ich dedov, pradedov a starých mám, pričom mnohé z nich tu ešte nikdy neboli,“ povedala Malperová.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí tento rok zabezpečil viacerým zahraničným Slovákom celotýždňový pobyt s poznávaním Slovenska. „V rámci ich programu sa dnes dostavili aj na túto slávnosť a ostanú tu do soboty (3.6.). Z roka na rok sa stupňuje počet detí, ktoré do súťaže píšu zo zahraničia. Za 25 rokov fungovania sa do súťaže zapojilo približne 25.000 prác, pričom jednotlivé práce sú čoraz kvalitnejšie. Mnohí z víťazov tejto súťaže sú v súčasnosti spisovateľmi, alebo pracujú v jazykovede či vo významných kultúrnych inštitúciách, kde narábajú sú slovenským jazykom,“ poznamenala Malperová.

„Do súťaže som sa zapojila, pretože milujem slovenčinu, odkedy som začala chodiť na základnú školu. Písala som prózu, pričom som v nej trochu opisovala aj Jozefa Miloslava Hurbana. Súťaže sa zúčastňujem už tretí rok a opisujem v nej, prečo vlastne milujem slovenčinu a tento rok to bolo prvýkrát, čo som do nej zapojila aj opis niektorej slovenskej osobnosti,“ vysvetlila Maja Opavská, ktorá žije v Srbsku.

Zapojilo sa takmer 600 prác

Začiatok podujatia patril položeniu kvetov k soche Antona Bernoláka na Hlavnom námestí, ktorý v tomto meste žil a pracoval od roku 1797 až do svojej smrti. Rok 2017 je výnimočný práve 230. výročím prvej kodifikácie slovenského spisovného jazyka Antonom Bernolákom. Po kultúrnom programe a odovzdaní ocenení vyhlásia 26. ročník súťaže. Súčasťou podujatia je kultúrny program a výtvarné tvorivé dielne pod názvom Nakresli slovo.

Do súťaže sa zapojilo celkom 105 škôl z celého Slovenska. Spolu poslali 450 literárnych, 10 výtvarných, jednu literárno-výtvarnú a dve kombinované práce. Žiaci zo zahraničia poslali spolu 136 súťažných prác, pričom sa do súťaže zapojili školy z Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Srbska, Veľkej Británie a Severného Írska, Írska, Cypru a USA. Súťažné práce posudzovalo 15 porotkýň v štyroch kategóriách. Spolu udelili päť hlavných cien, päť cien poroty, šesť osobitných cien a 53 čestných uznaní. Ocenili päť pedagógov a päť škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM