Anton Hrachovský Samospráva

V centre Nových Zámkov možno vznikne zelené údolie: Na návrhoch pracujú študenti

Novozámčania sa možno dočkajú nového parku. S prípravou návrhov sa už zaoberajú vysokoškoláci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

Ilustračný obrázok k článku V centre Nových Zámkov možno vznikne zelené údolie: Na návrhoch pracujú študenti
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

V roku 2017 schválilo Mestské zastupiteľstvo v Nových Zámkoch zámer na vybudovanie centrálneho mestského parku v lokalite na Tabakovej ulici (medzi ulicami P. Várdayho a P. Blahu). Podľa radnice tak ide o reakciu na klimatické zmeny, opakovane deklarovanú požiadavku obyvateľov za zachovanie existujúcej zelene a tiež vytváranie ďalších zelených častí v meste.

Dočkáme sa v Zámkoch zeleného údolia?

Vedenie mesta sa preto rozhodlo osloviť na spoluprácu Fakultu záhradníctva a krajinného inžinierstva zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Zámerom je revitalizácia priestorov tejto centrálnej mestskej zóny.

V uvedenej lokalite, ešte relatívne chránenej od svetelného smogu, sa nachádza aj Astronomický kabinet s celoročnou prevádzkou. Ten je už tri roky využívaný aj na kultúrne podujatia počas letných mesiacov.

„Naším zámerom je poňať celý tento priestor ako výnimočné zelené údolie priamo v centre mesta a vytvoriť takú kultivovanú zelenú lokalitu, kvôli ktorej by sa do Nových Zámkov oplatilo aj vycestovať. Chceli by sme park, ktorý by bol celoročne miestom relaxu, inšpirácie a v letných mesiacoch aj centrom kultúry menšinových žánrov.,“ povedala hovorkyňa mesta.

Na návrhoch parku pracujú študenti

Oslovení študenti majú v rámci seminárnej práce v rozsahu zadania voľnú ruku pri príprave návrhov a riešení pre túto lokalitu. „Ich návrhy majú slúžiť mestu ako inšpirácia a podklad k sadovnícko – stavebným úpravám v ďalších etapách revitalizácie týchto priestorov. Samotná realizácia bude podliehať ďalším schvaľovacím procesom v stavebných konaniach a komunikácii s odborníkmi v oblasti životného prostredia, kultúry, urbanizmu,“ dodala Petronela Bernáth.

„V tejto fáze je predčasné reagovať na otázky týkajúce sa presného vymedzenia účelu, termínu realizácie stavebných úprav alebo rozpočtu projektu,“ reagovala hovorkyňa mesta na otázku, aký rozpočet vyčlenilo mesto na tento projekt a odkiaľ sa budú prostriedky čerpať.

Zmluvu na vypracovanie sadovnícko-architektonickej štúdie s následným poskytnutím licencie podpísala radnica s SPU ešte koncom októbra 2018 a znie na sumu 800 eur s DPH. Štúdiu by mala univerzita dodať do 28. februára 2019.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

V Nových Zámkoch by mohol pribudnúť Centrálny mestský park
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM