Anton Hrachovský Správy

V Berku sa bude rúbať. Vyťažené drevo pôjde na predaj

Lesopark Berek je obľúbenou lokalitou v meste. Niektoré stromy v ňom však bude treba odstrániť.

Ilustračný obrázok k článku V Berku sa bude rúbať. Vyťažené drevo pôjde na predaj
Foto: Viktória Botošová

Časť stromov v Berku napadli škodcovia. Podľa radnice ide predovšetkým o jasene okolo chodníkov a pri lavičkách. O Berek sa má podľa zákona starať mesto. Napadnuté stromy bude treba podľa magistrátu vyrúbať.

Kalamitné drevo predajú

„Takéto práce sa snažíme realizovať v období mimo vegetácie. Dnes je však situácia v časti okolo chodníkov a pri veľkých lavičkách z hľadiska bezpečnosti kritická. Hlavne jasene napadla veľmi agresívna huba, ktorá spôsobuje odumieranie výhonkov a koreňov. Oslabené stromy napádajú aj ďalší škodcovia,“ uvádza radnica na svojom webe.

„Vzhľadom na suché a teplé počasie v posledných rokoch, nemajú napadnuté jasene šancu na prežitie a hromadne umierajú,“ dodala radnica s tým, že stromy určené na výrub zmeral, zaevidoval a farebne označil odborný lesný hospodár.

Celkovo by sa takto malo vyťažiť 60 m3 dreva. To bude mesto následne predávať.

„Zdôrazňujeme, že ide o odstránenie chorých, suchých a vyvrátených stromov najmä v okolí cestičiek, ktorými chodia ľudia. Pri návšteve lesoparku treba dbať na zvýšenú opatrnosť a z bezpečnostných dôvodov sa vyhýbať miestam, kde sa budú práce vykonávať,“ dodala radnica.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM