Anton Hrachovský Šport

Talentovaný Roman (12) reprezentuje Zámky: Po 3 rokoch opäť medaila pre klub

Jedným z veľkých talentov novozámockého stolného tenisu je i 12-ročný Roman France. Prinášame rozhovor s hráčom i s jeho trénerom a otcom.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaný Roman (12) reprezentuje Zámky: Po 3 rokoch opäť medaila pre klub
Foto: Anton Hrachovský

Medzi najnovšie talenty novozámockého stolného tenisu patrí i 12-ročný Roman France (na snímke v strede). Mladý rodák z Bánova sa za necelý rok a pol stihol vypracovať na jednu z najväčších nádejí tohto športu v Nových Zámkoch. Napriek tomu, že ping pong hráva len necelé dva roky, stihol si už na svoje konto pripísať niekoľko pozoruhodných úspechov.

V roku 2017 vyhral v kategórii mladších žiakov okresné majstrovstvá, obsadil tretie miesto na krajských Majstrovstvách Trenčiansko-nitrianskeho kraja a svoju prvú sezónu zavŕšil skvelým tretím miestom na Majstrovstvách Slovenska mladších žiakov, ktoré sa konali v Čadci. Pre novozámocký klub tak vybojoval mládežnícku medailu po troch rokoch.

Stolný tenis ho veľmi baví

Prvé kroky zaviedli Romana Franceho vďaka otcovi Pavlovi k stolnému tenisu v rodnej obci. „Na začiatku som rekreačne chodil na krúžok do Bánova, neskôr ma ocino zobral sem do Nových Zámkov, kde ma trénujú páni tréneri Marcel Filaga (na snímke vpravo) a Ľubomír Haluška (na snímke vľavo),“ opísal svoje prvé kroky s ping pongovou raketou 12-ročný žiak piateho ročníka.

Čo je najlepšie, na ping pongu ho baví samotná hra, ktorú si užíva. Denne trénuje aj 3–4 hodiny. „Tréner hovorí, že mi to ide dobre a že mám talent,“ hovorí Roman France, ktorého obľúbeným hráčom je mladý slovenský reprezentant Alexander Valuch.

Na nedávno skončenom turnaji v Čadci vyhral svoju základnú G-skupinu a najťažší zápas zviedol podľa vlastných slov vo štvrťfinále. „V semifinále som prehral s Fedorom Kállayom, no najťažší zápas bol s Jakubom Šventom vo štvrťfinále“, povedal Roman s tým, že preferuje dvojhru pred štvorhrou. „Radšej mám dvojhru, zatiaľ totiž ešte nemáme také silné dievčatá. Napríklad v Topoľčanoch majú veľký klub a veľa dobrých dievčat. Napr. Adriána Illéšová, ktorá zakaždým, keď príde na turnaj, tak neprehrá ani jeden set,“ opísal talent TTC Interspead Nové Zámky.

Veľký talent a medaila po troch rokoch

„Vzhľadom na to, že pred sezónou vôbec nefiguroval v rebríčku a následne skončil tretí, tak to je malý zázrak. Je to také dobré naštartovanie na ďalšiu robotu do budúcna,“ povedal s radostným výrazom v tvári tréner Ľubomír Haluška. „Detí síce máme dostatok, no na výsledok treba aj talent, chcenie, podporu rodičov. Dnes musia deti za športom veľa cestovať. My ako klub sa snažíme pomôcť nejakým zázemím a tiež sa spolu s Marcelom Filagom o deti staráme,“ vysvetlil starší z trénerskej dvojice. „Máme veľkú radosť a je tu tým pádom i perspektíva, že za pár rokov by mohol hrať v prvom tíme,“ dodal Haluška.

Vyhral to stolný tenis

„Skúšali sme najprv karate, futbal, či plávanie tu v Nových Zámkoch, no tieto športy ho nejak nechytili. Roman sa potom prihlásil do krúžku na hobby ping pong a začalo ho to baviť. Tak sme to skúsili v Zámkoch na profesionálnejšej úrovni. Veľmi ho to baví, každý deň tu trénuje minimálne 3–4 hodiny a v stolnom tenise sa ´našiel´,“ hovorí Romanov otec Pavol France.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM