Anton Hrachovský Rôzne

Štúrovo zamietlo projekt na recykláciu: Rozhodla nespokojnosť občanov

Mestský úrad v Štúrove sa rozhodol zamiestnuť zámer investície, ktorá mala priniesť moderné recyklačné stredisko na území priemyselného parku Štúrovo. Dôvodom boli sťažnosti obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovo zamietlo projekt na recykláciu: Rozhodla nespokojnosť občanov
Zdroj: TASR

Dôvodom zamietnutia investičného zámeru projektu s názvom Stredisko recyklácie odpadov inovatívnymi metódami na území Priemyselného parku Štúrovo boli sťažnosti obyvateľov pre údajné porušovanie povinnosti informovať verejnosť o zámere. Navyše, tento projekt by mohol zasiahnuť do oblasti životného prostredia a cestovného ruchu v meste. Primátor mesta Eugen Szabó nakoniec zámer stiahol.

Vyjadrenie primátora Štúrova a zamietnutie

“V uplynulých dňoch sme sa stali na sociálnej sieti a na internetových portáloch svedkami masívnej kampane, zameranej proti zámeru investičného projektu s názvom Stredisko recyklácie odpadov inovatívnymi metódami na území Priemyselného parku Štúrovo a na údajné porušovanie povinnosti informovať verejnosť o zámere,“ prihovoril sa občanom Štúrova primátor Eugen Szabó prostredníctvom mestského webu.

Zároveň ubezpečil občanov, že všetky zákonom predpísané postupy boli naplnené a dodržané. “Informácia bola riadne zverejnená na úradnej tabuli a na webovej stránke mesta, taktiež bola prerokovaná v troch komisiách Mestského zastupiteľstva. V úmysle bolo prerokovať uvedenú záležitosť v Mestskej rade, ktorá však nebola spôsobilá rokovať, nakoľko sa nezišiel potrebný počet poslancov," dodal primátor.

Primátor nakoniec návrh zamietol. „Mesto Štúrovo týmto vyjadruje svoj nesúhlas a v plnej miere tento zámer odmieta,“ uvádza sa v liste zaslanom na Ministerstvo životného prostredia SR.

Verejnosť má ďalšiu možnosť, prebehne aj petícia

„Verejnosť sa bude môcť opätovne vyjadriť k danému projektu na verejnom prerokovaní, ktoré sa zvolá po spracovaní Správy o hodnotení vplyvov na životné prostredie v zmysle inštrukcie Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky,“ vyhlásil na webe mesta Szabó.

V Bratislave sa navyše uskutoční i petičné podujatie proti zámeru vybudovania strediska spaľovne odpadov. Spomínané podujatie vzniklo na základe iniciatívy Strany maďarskej komunity. Podpísané petičné hárky odovzdá petičný výbor na Ministerstve životného prostredia SR.

Dôvodom odmietnutia je okrem nespokojnosti občanov aj riziko možného znečistenia životného prostredia v meste sústredeného cestovného ruchu s termálnou vodou navštevovaného osobami z celej Európy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM