Anton Hrachovský Rôzne

Železničné stanice v našom okrese čakajú úpravy: Pribudnú na nich maďarské názvy

Železnice Slovenskej republiky označia 55 železničných staníc na Slovensku dvojjazyčnými názvami. Rozhodlo o tom ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka. Medzi nimi je i niekoľko nachádzajúcich sa v okrese Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Železničné stanice v našom okrese čakajú úpravy: Pribudnú na nich maďarské názvy
Zdroj: TASR

Toto opatrenie sa dotkne staníc v obciach, kde sa k národnostnej menšine hlási najmenej 20 % obyvateľov. Týkať sa to bude všetkých jazykov národnostných menšín.

Zmeny na 55 staniciach po celom Slovensku

“Nápisy budú vyhotovené podľa platnej normy železníc a umiestnené zo štyroch strán staničnej budovy. ŽSR v súčasnosti v každej takejto železničnej stanici, vykonávajú miestne šetrenia. Osadenie nápisov v jazyku národnostných menším sa zrealizuje ešte v roku 2017. Podľa doterajších zistení by malo ísť o 55 železničných staníc. V 54 staniciach budú nápisy aj v jazyku maďarskom, v 1 prípade aj v jazyku rusínskom“, uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy na webe spoločnosti.

Ministerstvo vníma zavedenie dvojjazyčných tabúľ ako pozitívny krok v podpore spolunažívania obyvateľov na národnostne zmiešaných územiach Slovenska a tiež ako službu pre lepšie vzájomné dorozumievanie sa či orientáciu cestujúcich.

U nás pribudnú maďarské názvy

ŽSR sa aktuálne pripravujú na realizovanie tohto kroku ešte počas roku 2017, pričom prebieha miestne zisťovanie, na aké konkrétne miesto fasády stanice a akým technickým spôsobom bude nápis umiestnený. Po novom teda v našom okrese pribudnú maďarské názvy na týchto staniciach:

  • Nové Zámky – Érsekújvár
  • Hurbanovo – Ógyalla
  • Štúrovo – Párkány
  • Dvory nad Žitavou – Udvard
  • Gbelce – Köbölkút
  • Mužla – Muzsla
  • Strekov – Kürt
  • Tvrdošovce – Tardoskedd

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM