Anton Hrachovský Samospráva

Slovensko bez bariér: Novozámocký sociálny taxík uspel v celonárodnej súťaži

Radnica v Nových Zámkoch zvíťazila v súťaži týkajúcej sa bezbariérového fungovania. Konkrétne s projektom prepravnej služby.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko bez bariér: Novozámocký sociálny taxík uspel v celonárodnej súťaži
Foto: Anton Hrachovský

V Bratislave sa 10. decembra 2018 odohral Galavečer, počas ktorého boli vyhlásené výsledky 9. etapy súťaže ´Samospráva a Slovensko bez bariér 2016–2018´.

Zapojenie postihnutých do života

Projekt Slovensko bez bariér vznikol v roku 1999. Jeho zakladateľmi sú Asociácia organizácií zdravotne postihnutých občanov Slovenska, Únia miest Slovenska a Občianske združenie GEMMA '93.

Cieľom je aktivizovať spoločnosť, mestské a obecné samosprávy k zlepšeniu životných podmienok a k podpore integrácie zdravotne postihnutých občanov a ďalších znevýhodnených skupín občanov do spoločnosti.

Ocenené Nové Zámky

V súťaži uspeli Prešov (projekt cyklochodníka na ulici Bajkalská), bratislavská mestská časť Ružinov (debarierizácia zariadení sociálnych služieb), Komárno (projekt inkluzívneho ihriska pre telesne postihnuté deti) a Prešovský samosprávny kraj (inovácia a propagácia bezbariérovosti na webe kraja).

Medzi ocenenými samosprávami sa ocitla i tá novozámocká.

Zvíťazila s projektom prepravnej služby sociálny taxík, ktorý spustila v marci 2018. Radnica v Nových Zámkoch tak získala najvyššie ocenenie – ´Plaketu Slovensko bez bariér´.

Ide o prepravnú službu pre ľudí, ktorí sú odkázaní na individuálnu prepravu z dôvodu zdravotných problémov.

Rovnaké ocenenie získali aj Ľubovnianske múzeum – Hrad v Starej Ľubovni (sprístupnenie kultúrneho dedičstva ľudom so zmyslovým postihnutím), občianske združenie go-ok (projekt Hendikup – eshop, na ktorom môžu prezentovať svoje výrobky a ponúkať svoje služby ľudia so zdravotným postihnutím). a ďalšie tri komerčné spoločnosti.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM