Anton Hrachovský Samospráva

Pútače cirkusu v uliciach Zámkov: Podľa radnice ide o porušenie zákona

Tak, ako iné mestá, aj Nové Zámky bojujú s vizuálnym smogom. Ukázalo sa, že lepiť reklamu na miesta, ktoré na to nie sú určené, je porušením zákona.

Ilustračný obrázok k článku Pútače cirkusu v uliciach Zámkov: Podľa radnice ide o porušenie zákona
Foto: Anton Hrachovský

S reklamným smogom sa na Slovensku borí mnoho miest, Nové Zámky nevynímajúc. Situácia sa mierne upravila v lete 2018, keď mesto odstránilo takmer tridsiatku nelegálnych billboardov. Napriek tomu sa v uliciach zvykne objaviť reklama na miestach, kde nemá čo robiť.

Oficiálne výlepové plochy, ako sú výlepové stĺpy, zastrešuje od leta 2016 banskobys­trická firma RENGL Slovensko. Celkovo by mala zabezpečovať 23 takýchto plôch.

Prednedávnom ohlásil príchod do Nových Zámkov cirkus z Budapešti, ktorý sa zvykne rozložiť na Sihoti. Pri tejto príležitosti sa na množstve stĺpov verejného osvetlenia objavila jeho reklama. Voči tomu sa na sociálnej sieti ohradila aj časť obyvateľov.

Podľa radnice ide o protizákonné konanie

Podľa informácií z radnice riešila novozámocká mestská polícia tento problém ako porušenie Zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch ako porušenie § 47, ods.1) písm. d) znečistenie verejného priestranstva, verejne prístupného objektu alebo znečistenie verejnoprospešného zariadenia plagátovou výzdobou, komerčnými a reklamnými oznamami.

„Mestská polícia upozornila zástupcu cirkusu, že sú povinní na mestskom úrade oznámiť dočasné užívanie verejného priestranstva a následne zaplatiť mestom vyrubenú daň na dané obdobie. Následne sú povinní odstrániť reklamné tabule z územia mesta. Zároveň bol zástupca cirkusu nasmerovaný na spoločnosť poskytujúcu reklamné a výlepné plochy, Rengl Slovensko,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM