Anton Hrachovský Samospráva

Primátor diskutoval s občanmi Nových Zámkov: Čo ich zaujímalo a čo ich čaká?

Tento týždeň absolvoval primátor Nových Zámkov Otokar Klein prvé zo stretnutí s občanmi mesta. Aké témy boli na pretrase?

Ilustračný obrázok k článku Primátor diskutoval s občanmi Nových Zámkov: Čo ich zaujímalo a čo ich čaká?
Foto: Anton Hrachovský

Prvé zo stretnutí sa konalo v pondelok 27. februára 2017 v budove Denného centra seniorov na Podzámskej ulici 6 s obyvateľmi 5. volebného obvodu. Prísť však mohol ktokoľvek. Diskusia, ktorej boli účastní v drvivej väčšine seniori sa točila o viacerých pálčivých témach, z ktorých vám prinášame výňatok. Zarážajúce však je, že na stretnutí sa ukázalo minimum mladých ľudí do 40 rokov. Viac ako 5 ich určite nebolo. Ďalšie stretnutie primátora s občanmi sa uskutoční vo štvrtok 2. marca 2017 o 18:00 v Dome Matice slovenskej.

Chodníky a cesty

„Roky sa tejto problematike nikto nevenoval. Keď chceme urobiť veľa, nedá sa to robiť draho,“ povedal primátor. „Každý úsek, ktorý sa spraví, si prejdeme. Určite sa robia aj chyby ale myslím, že môžeme byť spokojní,“ dodal s tým, že na tento rok má mesto na opravy chodníkov a ciest pripravené rozsiahle investície. Na rad prišli i príjazdové cesty do záhradkárskych osád a primátor tiež pripomenul aj nové autobusové zastávky a detské ihriská, ktoré v meste pribudli.

Parkovanie a doprava

Nedalo sa obísť tému parkovania v meste. Že je to kritická oblasť je každému našincovi jasné. Spomenuli sa nové parkovacie plochy a tiež nové garáže s parkovacími miestami v lokalite Hradná – Vansovej – Jazdecká. Diskutovalo sa aj o Kapisztóryho ulici so svojimi zápchami a chýbajúcom obchvate či parkovaní pred nemocnicou. V krátkej dobe by mohlo pribudnúť parkovisko pri bývalej Tabakárni a tiež pri plánovanej novej autobusovej stanici.

Kanalizácia

Jedna občianka predostrela problém, ktorý trápi obyvateľov na Novomestskej ulici. V prípade dažďu tam totiž stojí voda a ľudia sa ňou musia doslova brodiť. Parkovisko v danej lokalite by malo byť zrekonštruované v lete roku 2017.

Psíčkari

Veľký problém mesta je v znečistení okolia výkalmi psov, ktorých majitelia sa o tieto výkaly nestarajú. Mestská polícia tak pristúpila ku kroku, že v uliciach na sídliskách hliadkujú policajti v civile. V prípade potreby zasiahnu. Spomenuté bolo aj to, že novomontované smetiaky na psie exkrementy ľudia v krátkej dobe zničili a predostrená bola informácia o pripravovanom projekte s názvom ´Aj náš pes je Novozámčan´.

Tržnica

Obyvateľov zaujímalo aj, či a kedy bude tržnica zastršená a zrekonštruovaná, tak ako to bolo sľúbené v minulosti už niekoľkokrát. „Mnohé veci Novozámčania ani nevedia ani netušia. Ešte v minulosti sa tu udiala jedna vec. Celé trhovisko sa predalo a vôbec nie je majetkom mesta. Dokonca ani to parkovisko za tržnicou nie je majetkom mesta. Je to veľký problém. Ale dohodli sme sa so spoločnosťou Brantner, že vyčlení sumu 300-tisíc eur na prekrytie tržnice,“ vyjadril sa Klein. Podľa jeho slov by bola firma Brantner ochotná vyčleniť aj viac financií, avšak s tým, že by sa zdvihlo nájomné všetkým predajcom.

Sociálne programy

Starších občanov zaujímalo, ako by sa dalo pomôcť imobilným dôchodcom, resp. tým, ktorých dôchodok nestačí na ich nutnú prepravu, či už na úrady, k lekárovi, zabezpečenie stravy alebo do spoločnosti medzi rovesníkov. V tomto ohľade mesto plánuje nové vozidlo, ktoré by malo slúžiť presne na tento účel, spomenutá bola roznáška jedla i opatrovateľská služba. Pripravuje sa i projekt na pomoc od mladých smerom k seniorom s názvom ´Hodinový vnuk – hodinová vnučka´.

Okrem toho padlo slovo aj o interiéri a exteriéri centra pre seniorov, taxislužbách, cyklistických projektoch, prerobení sídliskového areálu za objektom ´Pod Perlou´, revitalizácii Hlavného námestia či futbalovom štadióne.

Ďalšie stretnutie primátora s občanmi sa uskutoční vo štvrtok 2. marca 2017 o 18:00 v Dome Matice slovenskej na Nábrežnej ulici 24 – s obyvateľmi 3. a 4.volebného obvodu.

Stretnutie primátora Otokara Kleina s občanmi vo februári 2017
4
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM