Anton Hrachovský Správy

Populárny suvenír budú mať aj Zámky: Zaradia sa medzi mestá ako Paríž či Berlín

Špeciálne euro bankovky s nulovou hodnotou sú medzi turistami značne populárne. Už onedlho budú mať svoju vlastnú aj Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Populárny suvenír budú mať aj Zámky: Zaradia sa medzi mestá ako Paríž či Berlín
Zdroj: Dnes24.sk

Nové Zámky sa tak z tohto hľadiska zaradia k iným slovenským mestám ako Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Kežmarok, Sliač či svetovým metropolám ako Pariž, Berlín alebo Barcelona.

Nové Zámky na bankovke

Rozmery ´novozámockej euro bankovky´ sú rovnaké ako v prípade skutočnej 20-eurovej (133×72 mm) a vyrobená bude z bavlneného papiera používaného pri výrobe skutočných euro bankoviek.

Idea s vydávaním takýchto euro bankoviek pochádza z Francúzska, jej koncept vymyslel v roku 2015 Richard Faille. So svojím nápadom zožal v krajine Galského kohúta veľký úspech a tak prišli na rad aj ďalšie európske krajiny. Bankovky s nulovou hodnotou sa začali vyrábať pre Španielsko, Holandsko, Belgicko, Rakúsko, Nemecko ale aj Slovensko. Nový novozámocký suvenír je momentálne vo výrobe práve vo Francúzsku.

Motívom bude obrázok novozámockého Hlavného námestia, autormi grafického návrhu sú Tomáš Dioši a Róbert Kopaj.

Prvýkrát budú mať Novozámčania možnosť vidieť ´svoju´ bankovku počas novozámockého jarmoku Porciunkula. Jeden kus sa bude dať kúpiť za 2 eurá, pripravených má byť 7000 bankoviek a jedna osoba si ich bude môcť kúpiť maximálne päť.

So skutočnými bankovkami bude mať tá novozámocká spoločných viacero ochranných prvkov, ktoré sa používajú pri pravých euro bankovkách. Zároveň bude zabezpečená proti prípadnému zneužitiu v automatoch prijímajúcich bankovky ako aj v čítačkách bankoviek.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM