Anton Hrachovský Samospráva

Po rekonštrukcii kina Mier čaká mesto súd: Hlavný kontrolór nemá k postupu výhrady

Mesto sa bude súdiť so zhotoviteľom rekonštrukcie fasády kina Mier. Ten namieta proti zmluvnej pokute, ktorú si radnica uplatnila. Mestský kontrolór nemá k postupu mesta výhrady. Žalobca vyšiel do ulíc mesta s transparentom.

Ilustračný obrázok k článku Po rekonštrukcii kina Mier čaká mesto súd: Hlavný kontrolór nemá k postupu výhrady
Foto: Anton Hrachovský

Dodávateľ obvinil mesto z udelenia fingovanej pokuty. Radnica toto tvrdenie odmieta. Mestský kontrolór dostal za úlohu vzniknutú situáciu skontrolovať a zaujať stanovisko.

Lacnejšia rekonštrukcia

V apríli 2017 vyhlásilo mesto Nové Zámky verejnú súťaž na zhotoviteľa rekonštrukcie fasády kina Mier. Túto súťaž vyhrala galantská firma AVA-stav s.r.o. Predpokladaná hodnota zákazky bola takmer 585-tisíc eur s DPH, vysúťažená suma znela na 412 800 eur s DPH.

Zmluva medzi obomi stranami bola podpísaná 4. augusta 2017, účinnosť nadobudla 5.augusta 2018. Rekonštrukcia mala trvať 84 kalendárnych dní odo dňa odovzdania staveniska. To bolo odovzdané 17. augusta 2017, rekonštrukčné práce mali byť teda hotové do 7. novembra 2017.

Došlo však k omeškaniu odovzdania hotovej rekonštrukcie. Dňa 6. novembra, deň pred pôvodným finálnym termínom, zaslal AVA-Stav mestu list, v ktorom ohlásil mestu dôvody na zmenu termínu dokončenia. Podľa mestského kontrolóra uviedol AVA-Stav 4 dôvody kvôli nedostatočnej projektovej dokumentácii a 5 dôvodov v skrytých prekážkach pri realizácii.

A tak 12. decembra 2017 podpísalo mesto s dodávateľom dodatok k zmluve, podľa ktorého mali byť dodatočné práce ukončené do štyroch týždňov od uplynutia lehoty určenej na zrealizovanie diela (7. novembra). Preberacie konanie bolo podľa mesta ukončené až 16. februára 2018, to znamená 72 dní po pôvodne dohodnutom termíne.

Mesto počas rekonštrukcie neprerušilo prevádzku kina, čo bola podľa firmy AVA-Stav spolu s chybnou projektovou dokumentáciou jedna z vytýkaných vecí voči radnici.

Radnica navyše ohlásila, že dielo nie je dokončené. Nezrovnalosti doložil vedúci právneho oddelenia mesta Gabriel Závodský fotodokumentáciou aj na sociálnej sieti.

Mesto si tak uplatnilo zmluvnú pokutu vo výške 0,5% zo zmluvnej ceny bez DPH, za každý začatý deň omeškania. Pokuta znela na sumu 128 260 eur. AVA-Stav ju odmietol akceptovať a podal na mesto žalobu.

Mesto postupovalo v medziach zákona, tvrdí kontrolór

AVA-Stav hovorí o vymyslenej pokute. Mesto ju stiahnuť nechce. „Vedenie mesta sa vzoprelo a tvrdí, že pokutu odvolať nemôže. V opačnom prípade by vraj vyzeralo pre poslancami ako idioti. Pán primátor nám tvrdil, že nemá iné východisko, ako počkať si na rozhodnutie súdu,“ povedal predstaviteľ AVA-Stavu Tibor Polák.

Na zastupiteľstve sa k celej veci vyjadril hlavný kontrolór mesta Štefan Rovňaník, ktorého poslanci poverili kontrolou dodržiavania Zmluvy o dielo uzatvorenej medzi Mestom Nové Zámky a spoločnosťou AVA-stav, spolu s dodatkami zmluvy. Hlavný kontrolór mal za úlohu preveriť obdobie od 4. augusta 2017 do 11. júna 2018. Podľa svojich slov žiadne pochybenie zo strany mesta nezaregistroval.

„Žiadne kontrolné zistenia som nekonštatoval. To, ako mesto postupovalo, tak konštatujem, že neporušilo žiadny ústavný zákon,“ vyjadril sa Rovňaník. Podľa jeho vlastných slov sa mu javia niektoré argumenty AVA-Stavu ako účelové.

„Z písomných stanovísk AVA-stavu, jeho argumentácie s omeškaním realizácie diela z dôvodu ďalších požiadaviek a dodatočne žiadaných prác objednávateľom a pod. je zrejmé, že v niektorých prípadoch sa tieto tvrdenia javia ako účelové. AVA-Stav si zrejme uvedomuje niektoré pochybenia pri zhotovovaní diela,“ uviedol vo svojej správe hlavný kontrolór.

Bude súd

Dňa 31. mája 2018 podal AVA-Stav na súde na mesto Nové Zámky žalobu. Termín súdneho pojednávanie zatiaľ známy nie je.

Ako potvrdil vedúci právneho oddelenia radnice Gabriel Závodský, AVA-Stav požiadal v dohodovacom konaní o vydanie platobného rozkazu. „Tento nám bol doručený a v zákonnej lehote sme podali odpor, čiže platobný rozkaz sa zrušil. Naše vyjadrenie bude doručené spoločnosti AVA-Stav a tá musí potom súdu oznámiť, či žiada, aby sa pokračovalo v konaní pred príslušným súdom. Tým bude Okresný súd Nové Zámky,“ vyjadril sa po zastupiteľstve Gabriel Závodský. „Nie je úplne vylúčené, že súd nám uzná aj úrok 0,5% z omeškania. V praxi sa už takéto úroky realizovali,“ dodal vedúci právneho oddelenia mesta.

Podľa AVA-Stavu takto mesto defacto ´ušetrilo´ takmer 300-tisíc eur. O tom, či časť prostriedkov plynúca zo zmluvnej pokuty je oprávnená, rozhodne nakoniec súd.

Otvorený list žalobcu

AVA-Stav s pokutou zo strany mesta nesúhlasí. V júni zaslali zástupcovia spoločnosti poslancom mesta otvorený list, v ktorom ich informovali o vzniknutej situácii. „Umelým naťahovaním celého projektu a hlavne nesúčinnosťou pri riešení denných problémov pri samotnej realizácii, našu spoločnosť Mesto Nové Zámky nafingovanou zmluvnou pokutou ukrátilo o 128 260 eur,“ píše sa v liste AVA-Stavu adresovanom poslancom mesta.

„Týmto krokom nie je poškodená len naša spoločnosť ale aj iní subdodávatelia, ktorých nedokážeme zaplatiť,“dodávajú predstavitelia AVA-Stavu.

Mesto tvrdí, že AVA-Stav meškal s odovzdaním diela 72 dní, samotná spoločnosť z Galanty je ochotná uznať pokutu kvôli omeškaniu vo výške najviac 19 595 eur.

Na mimoriadnom zastupiteľstve 11. júna sa poslanci uzniesli, že mestský kontrolór má vzniknutú situáciu skontrolovať a zaujať stanovisko.

Medzičasom sa v uliciach Nových Zámkov objavilo auto s vozíkom, na ktorom je pútač s nápisom: „NZ majú krásne kino, ktoré mesto nezaplatilo.“

Nespokojní subdodávatelia

Okrem AVA-Stavu sa ozvali aj nespokojní subdodávatelia, ktorí na rekonštrukcii pracovali. Spomedzi nich sa ozvala aj dunajskostredská firma ASPECT LINE s.r.o. „AVA-Stav mi vystavil penalizačnú faktúru, že som pomaly robil a nevyplatil mi všetky peniaze za vykonané práce. Že však aj jemu ste nevyplatili tretinu ceny za vykonané práce. Toto sa robí? Za to, že ste štátna organizácia si myslíte, že všetko môžete? Však sme urobili všetko, čo sme vám videli na očiach a vy sa takto správate?“ píše sa v liste adresovanom poslancom Nových Zámkov. V podobnom duchu sa niesol aj list od ďalšieho zo subdodávateľov – firmy AL DOOR JH s.r.o. z Komárna.

O správnom postupe radnice je presvedčený viceprimátor Lukáš Štefánik. Ten ešte na predošlom – mimoriadnom zastupiteľstve vyhlásil, že „Situácia je čistá ako ľalia“. „V potenciálnom súdnom spore by sme sa nemali obávať toho, že by sme ťahali za kratší koniec,“ vyjadril sa na tom istom zastupiteľstve poslanec Richard Schwarz a dodal: „Alfou a omegou tohto sporu je, že AVA-Stav si nesplnil svoje záväzky.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM