Poľnohospodári ukončili zber jesenných plodín: V Zámkoch sa darilo kukurici
Podľa monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory zostalo na území Slovenska asi 10 % kukurice. V prípade cukrovej repy zostáva vyorať menej ako 13 % úrody.
Poľnohospodári na Slovensku končia so zberom jesenných plodín. Očakáva sa, že vyorávka posledných plodín, najmä cukrovej repy, skončí počas januára 2017. „Odvoz a spracovanie cukrovej repy prebieha kontinuálne,“ oznámila Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Poľnohospodárske subjekty podľa nej dodržujú harmonogramy dohodnuté s obidvoma cukrovarmi. Ide pritom o poslednú cukrovarnícku kampaň, ktorú regulujú kvóty na cukor a počas ktorej platí minimálna cena cukrovej repy.
„Môžeme konštatovať, podobne ako v predchádzajúcich sezónach, že pri hodnotení dosiahnutých výsledkov za jesenné plodiny je potrebné brať do úvahy priemernú úrodu spolu s jej speňažovaním. Z hľadiska dosiahnutých výsledkov presahujú hektárové úrody priemery z predchádzajúcich rokov. Podobná situácia je však aj v prípade nákupných cien, ktoré v niektorých týždňoch pri rastlinných komoditách dosiahli svoje minimá a boli na úrovni nákupných cien pred dvoma desiatkami rokov,“ dodala.
Obchodníci spúšťajú v týchto dňoch tradičné povianočné výpredaje
Opäť majú domov: Klientov zrušeného útulku si vzali pod svoje krídla v Šuranoch
Kukurici sa darilo najviac u nás
Ako ďalej SPPK skonštatovala, počas zberu sa priemerné úrody u jednotlivých komodít výrazne odlišovali. Najvyššie priemerné úrody podľa Dubravskej dosiahli poľnohospodári v regiónoch Považskej Bystrice, Komárna a Bánovciach nad Bebravou. Kukurici sa najviac darilo v Nových Zámkoch a v Nitre. Najviac priemernej úrody zemiakov farmári vyorali v Bánovciach nad Bebravou a v Komárne a najvyššie priemerné úrody u cukrovej repy boli zaznamenané u poľnohospodárov v regiónoch Bánovce nad Bebravou, Levice a Bratislava.
Foto: ilustračné