Kultúra

Pocta obetiam vojny: Na novozámocký cintorín sa vrátil obnovený pamätník

Pomník pozostáva z postavy vojaka, ktorého uhorská uniforma pripomína c. k. peší pluk č. 71. Na erbe je trojvršie s dvojitým krížom, v pozadí je mystická žena ako symbol republiky.

Ilustračný obrázok k článku Pocta obetiam vojny: Na novozámocký cintorín sa vrátil obnovený pamätník
Foto: Viktória Botošová

Pomník pozostáva z postavy vojaka, ktorého uhorská uniforma pripomína c. k. peší pluk č. 71. Na erbe je trojvršie s dvojitým krížom, v pozadí je mystická žena ako symbol republiky.

Svetová rarita v Nových Zámkoch

Vojenský hrob na novozámockom cintoríne je svetovou raritou. Vedľa seba sú tu pochovaní vojaci 12 národností, piatich vierovyznaní, bývalí protivníci, vojaci rakúsko-uhorskej armády, Nemci, Taliani, ruskí a srbskí zajatci i moslim z Bosny. „Z 203 vojakov je 167 obetí prvej svetovej vojny, 33 obetí vrátane piatich legionárov z pohraničného konfliktu medzi Československou armádou a maďarskou Červenou armádou Bélu Kuna a tri obete z roku 1924,“ informoval miestny historik František Daniel.

O pridelenie hrobového miesta pre obete prvej svetovej vojny a pohraničného konfliktu z roku 1919 požiadal novozámocké mestské zastupiteľstvo veliteľ miestnej posádky Alois Zapletal v septembri 1933, čo potvrdzujú zachované dokumenty. Poslanci tento zámer odsúhlasili o mesiac neskôr. Bývalé vedenie mesta v máji 2013 začalo vojnové hroby rekonštruovať bez ohlásenia príslušným úradom. Mesto Nové Zámky nezaslalo na Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky žiadosť o vydanie písomného súhlasu na rekonštrukciu, čím porušilo zákon o vojnových hroboch.

Prerábka mala byť hotová už dávno

Zvolaná spoločná slovensko-česká medzivládna komisia pre starostlivosť o vojnové hroby si v júli 2013 prezrela hroby a žiadala vrátiť pamätník do podoby z roku 1936 na základe návrhu z českej strany. Do konca roku 2013 malo mesto v zastupiteľstve prerokovať návrh, predložiť projektovú dokumentáciu na schválenie ministerstvu vnútra a zabezpečiť jeho realizáciu. Tento zámer však vtedajšie vedenie mesta neuskutočnilo a prestalo reagovať na výzvy ministerstva.

Až v roku 2015 sa na mestskom úrade uskutočnilo rokovanie s Janou Kráľovou z ministerstva vnútra o riešení nelegálnej prestavby pamätníka. Výsledkom následného rokovania medzivládnej komisie v októbri minulého roka bol kompromisný postup úpravy pamätníka. Na jeho realizáciu získalo mesto dotáciu 10 tisíc eur z ministerstva vnútra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM