Anton Hrachovský Správy

Plánované opatrenia Železníc: Pri Nových Zámkoch má fungovať náhradná doprava

Železničná spoločnosť Slovensko chce do budúcna predísť problémom pri výpadku vlakovej dopravy. Plánuje preto zabezpečiť možnosti náhradnej autobusovej dopravy. Týka sa to aj úsekov pri Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Plánované opatrenia Železníc: Pri Nových Zámkoch má fungovať náhradná doprava
Foto: Anton Hrachovský

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu vo viacerých regiónoch Slovenska. Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania vo vestniku verejného obstarávania.

Cieľom je zaistiť dopravu cestujúcich v prípade nezjazdnosti železničnej cesty alebo ak sa vyskytli technologické dôvody.

Viacerých obyvateľov okresu Nové Zámky takáto situácia postihla len nedávno po tom, ako sa v Trnovci nad Váhom vykoľajil nákladný vlak, čo ochromilo dopravu na úseku Bratislava – Štúrovo a okolitých tratiach na niekoľko dní.

Medzi 19 lokalitami aj Nové Zámky

„Predmetom zákazky s názvom náhradná autobusová doprava je zabezpečenie náhradnej autobusovej dopravy v jednotlivých okruhoch železničných traťových úsekov autobusmi s úložným priestorom na prepravu batožín, s kapacitou minimálne 45 miest na sedenie na úsekoch trate požadovaných objednávkou objednávateľa. Autobusová doprava v takomto prípade slúži ako náhrada za vlakové spojenia prevádzkované objednávateľom počas nezjazdnosti železničnej dopravnej cesty alebo z technologických dôvodov na strane objednávateľa,“ uvádza sa vo vyhlásení verejného obstarávania.

Odhadovaná hodnota celoslovenskej zakázky je 8 040 000 eur bez DPH. Zakázka je rozdelená do viacerých podzakázok, podľa geografického hľadiska. Týka sa 19 okruhov, medzi nimi aj okruhu Nové Zámky.

Popri Nových Zámkoch by náhradná doprava mala byť zabezpečená aj v okruhoch Bratislava, Kúty, Levice, Trenčín, Lužianky, Prievidza, Margecany, Poprad – Tatry, Žilina, Kraľovany, Čadca, Zvolen, Brezno, Fiľakovo, Košice, Prešov, Humenné, Trebišov.

Zabezpečenie náhradnej autobusovej dopravy je podľa ZSSK v regióne Bratislava – okruh Nové Zámky potrebné realizovať na traťových úsekoch:

  • Nové Zámky – Komárno – Komárom (Maďarská republika) a späť
  • Galanta – Štúrovo – Szob (Maďarská republika) a späť
  • Nové Zámky – Nitra a späť
  • Úľany nad Žitavou – Zlaté Moravce a späť

Pre vyhodnotenie ponúk sa použijú dve kritériá. Prvým je cena za 1 km dopravy (relatívna váha 70), tým druhým je cena za každých ukončených 15 minút státia – stojné (relatívna váha 30). Záujemcovia o súťaž môžu predkladať ponuky do 17. septembra 2019.

Odhadovaná hodnota projektu je pre okruh Nové Zámky 220-tisíc eur bez DPH a dĺžka trvania zákazky je 36 mesiacov.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM