Anton Hrachovský Samospráva

Osadia ďalšie kryty na kontajnery: Radnicu budú stáť vyše milión eur

Prvá várka krytov na kontajnery v uliciach Nových Zámkov stála mesto vyše milióna eur. Ešte väčšia čiastka sa na ne vynaloží v najbližších dvoch rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Osadia ďalšie kryty na kontajnery: Radnicu budú stáť vyše milión eur
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Cieľom prekrytia kontajnerov v Nových Zámkoch bolo zabrániť neprispôsobivým občanom v hrabaní sa v smetiach. Častokrát je však výsledkom neporiadok okolo kontajnerovísk, pretože smetiaky bývajú plné, resp. nezmestí sa do nich rozmernejší odpad.

Kryty odkroja z rozpočtu slušnú sumu

Ako prvé osadila radnica kryty na sídlisku Juh. Podľa jej informácie z februára 2018 stojí jeden kryt 2085 eur bez DPH, ich dodávateľom je firma ELKOPLAST Slovakia s.r.o. z Trenčianskych Teplíc.

V prvej etape (za rok 2018) zaplatila radnica za dodané kryty podla faktúr na Digitálnom meste 1,095 milióna eur s DPH. Podľa uzavretej zmluvy s dodávateľom plánuje v uliciach Nových Zámkov umiestniť 452 krytov.

Pribudnú ďalšie kryty za 1,3 milióna

V rozpočte na rok 2019 sa ocitla položka na ďalšie osádzanie krytov v hodnote 650-tisíc eur. S rovnakou sumou sa ráta aj na rok 2020. Až vtedy by mali byť pokryté všetky 1100-litrové kontajnery v Zámkoch.

Proti plánovanej investícii sa na mestskom zastupiteľstve vyjadril poslanec Michal Prešinský. „V prvej etape mesto už niekoľko krytov osadilo. Nemyslím si však, že sa tým problém vyriešil. Iste, je to aj o nás, ľuďoch. Smeti sa však pri kontajneroviskách naďalej hromadia a niektoré z krytov dokonca zabraňujú výhľadu pri výjazde do križovatiek. Iné mestá idú cestou budovania podzemných kontajnerov a my chceme len kryty za 650-tisíc,“ uviedol Michal Prešinský a zároveň podal pozmeňujúci návrh na prevedenie uvedenej sumy do prebytkového rozpočtu na iné investície. Jeho návrh schválený nebol.

Nespokojnosť obyvateľov s už osadenými krytmi prezentoval aj poslanec Štefan Pivoda. Oponovala mu Monika Kutenicsová, vedúca odboru komunálnych služieb. „Ľudia sa na nás obracajú s otázkou, že kedy príde na rad ich lokalita. Je to každého osobný pohľad na vec,“ uviedla Kutenicsová. Pridal sa aj vedúci odboru finančného Peter Velecký, ktorý spomenul, že technologicky i finančne by bolo veľmi náročné spravovať polopodzemné, resp. podzemné kontajnery.

Z troch návrhov uspeli kryty

O spôsobe úpravy kontajnerísk v Nových Zámkoch rozhodovali mestskí poslanci v lete 2017. Na stole boli dva návrhy – polopodzemné kontajnery a betónové kryty na jestvujúce kontajnery.

S tretím návrhom prišiel poslanec Štefan Prešinský. Ten navrhoval realizovať kontajnery úplne zapustené pod zem. Víťazným sa nakoniec stal projekt betónových krytov na už existujúce kontajnery.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Vynovené kontajneroviská v Nových Zámkoch
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM