Anton Hrachovský Samospráva

Výhrady voči práci hlavného kontrolóra: Poslanci mu zrušili odmeny, primátor uznesenie nepodpísal

Viacerí poslanci vyjadrili nespokojnosť s prácou mestského kontrolóra. Výsledkom je stiahnutie jeho odmien. Primátor však toto rozhodnutie nakoniec nepodpísal.

Ilustračný obrázok k článku Výhrady voči práci hlavného kontrolóra: Poslanci mu zrušili odmeny, primátor uznesenie nepodpísal
Foto: Anton Hrachovský

Jednou z tém na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve v Nových Zámkoch bol aj plán kontrolnej činnosti Hlavného kontrolóra mesta Štefana Rovňaníka (na snímke) na prvý polrok 2019.

Hneď po ňom prišlo na rad hlasovanie o upozornení kontrolóra za zanedbanie svojich povinností. Nasledoval návrh na zrušenie uznesenia z marca 2018, ktorým boli Rovňaníkovi priznané každomesačné odmeny. Kým poslanci najprv rozhodli o zrušení kontrolórových odmien, primátor neskôr toto uznesenie nepodpísal.

(Ne)odobrané odmeny

Kým upozornenie kontrolóra medzi poslancami „neprešlo“, návrh na zrušenie odmien uspel. Podal ho poslanec Ivan Katona, ktorý mu vytkol fakt, že na zasadnutí sa neobjavili správy o stave súdnych sporov mesta či pohľadávok po lehote splatnosti.

Katona tiež poukázal na to, že hlavný kontrolór doteraz nepredložil kontrolnú správu, ku ktorej ho poslanci vyzvali ešte v júni 2018. Týkala sa udelenia dotácie Tanečnej škole Viva.

Rovňaník tvrdí, že kontrolu spomínanej dotácie ukončil, no radnica podala voči jeho zisteniam námietku a obrátila sa na prokuratúru. Rovnako tak spravil aj on. Keďže prokuratúra sa zatiaľ nevyjadrila, nemohol kontrolór podľa vlastných slov správu predložiť.

Chýbajúce výstupy

Vo veci stavu právnych sporov mesta a pohľadávok po lehote splatnosti oponoval Štefan Rovňaník tvrdením, že správu prichystanú má, no primátor ju, vzhľadom na jej veľký rozsah, nezaradil do programu ostatného zastupiteľstva. Túto informáciu potvrdil na rokovaní aj samotný primátor Otokar Klein.

„Môžem zdokladovať, že všetky materiály, ktoré mi zo zákona vyplýva prichystať, som splnil a odovzdal. O tom, či je niečo zaradené do programu zastupiteľstva, ja nemôžem rozhodnúť,“ povedal hlavný kontrolór mesta Štefan Rovňaník. Ivan Katona podotkol, že kontrolórov útvar podlieha mestskému zastupiteľstvu a nie primátorovi.

Štefan Rovňaník je hlavným kontrolórom Nových Zámkov od roku 2015. Plat hlavného kontrolóra mesta sa počíta ako súčin priemernej mzdy v národnom hospodárstve (954 eur v roku 2017) a koeficientu podľa počtu obyvateľov (v prípade Nových Zámkov je to 2,24). Po odsúhlasení odmien (30% z ročného platu) v marci 2018 poberal Rovňaník mesačný plat (vrátane odmien) vo výške takmer 2800 eur.

V minulosti mu niektorí poslanci vyčítali nedostatočnú aktivitu pri kontrole mestských podnikov a viacerých káuz.

Plánované kontroly na rok 2019

Útvar Hlavného kontrolóra má v roku 2019 v pláne vykonať finančné kontroly Mestského úradu, účelovej dotácie OZ ´Hokej Nové Zámky´ za rok 2017, ZŠ Devínskej, ZUŠ, MŠ Ďorockej a MŠ na Széchényiho námestí. Okrem toho sa zameria na kontroly pokladní a vybavovanie sťažností a petícií.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM