Správy

Novozámčanke chýba osvetlenie a smetiaky na hrádzi: Čo na to mesto?

Vedeli by ste si predstaviť verejné osvetlenie a viac nádob na odpad na hrádzi rieky Nitra? Vyjadrilo sa aj vedenie mesta a vodohospodári.

Ilustračný obrázok k článku Novozámčanke chýba osvetlenie a smetiaky na hrádzi: Čo na to mesto?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ako informuje mesto Nové Zámky na svojom webe, jedna z obyvateliek navrhla vybudovanie verejného osvetlenia na hrádzi. Na asfaltovej cyklotrase by sa tak dalo športovať aj po tme.

Podľa mesta navrhla aj osadenie nádoby na odpad aj na druhú stranu rieky. „Stretávajú sa tam partie mladých ľudí, ktorí zvyčajne nechávajú svoj odpad pohodený na schodoch alebo v okolí," opisuje radnica.

Majetok štátu

Na požiadavku sa rozhodol reagovať odbor komunálnych služieb mestského úradu: „Samospráva buduje verejné osvetlenie na pozemkoch vo vlastníctve mesta. Uvedená hrádza však nepatrí do majetku mesta, je majetkom Slovenskej republiky v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p., Banská Štiavnica. Mesto na tomto mieste neplánuje budovať verejné osvetlenie."

Radnica preto požiadala Slovenský vodohospodársky podnik o vyjadrenie k osadeniu malých smetných nádob na hrádzi.

Vodohospodári reagujú

Mesto Nové Zámky zverejnilo aj stanovisko, ktoré dostali od vodohospodárskeho podniku. Prečítať si ho môžete v pôvodnom znení, ako ho uverejnila radnica:

„Primárna funkcia hrádzového telesa rieky je v protipovodňovej ochrane územia pred povodňami, s čím súvisí nevyhnutná správa a údržba telesa hrádze. Umiestňovanie smetných nádob na hrádzi je v rozpore s uvedenou funkciou hrádze a priestorových potrieb pri jej údržbe.

S umiestnením zberných nádob je možné uvažovať v miestach jestvujúcich rámp – zjazdov a iných objektov, ktoré už v súčasnosti tvoria prekážku v ochrannom pásme toku pri správe a údržbe ochrannej hrádze. Umiestnenie smetných nádob v blízkosti hrádzového telesa je potrebné rozsahovo, veľkostne a priestorovo odsúhlasiť so zástupcom povodia – čo sa vykonalo miestnou obhliadkou zástupcu správy povodia a zamestnanca odboru komunálnych služieb mestského úradu a vytipovali sa miesta na hrádzi – pri vjazdoch, kde následne boli osadené malé smetné nádoby.

Zberné nádoby sa mohli použiť so zabezpečením samovoľného vypadnutia (napr. v čase vetra) a musel byť zabezpečený systém likvidácie odpadkov mestom Nové Zámky prostredníctvom zberovej spoločnosti, ktorá pravidelne vyprázdňuje tieto nádoby podľa harmonogramu.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM