Anton Hrachovský Kultúra

Nové Zámky poctia slávni umelci: Donskí kozáci predvedú čaro ruského folklóru

Naše mesto je jednou zo zastávok známeho umeleckého zboru. Nevšedné zoskupenie ukáže, ako sa žilo a bavilo pred stovkami rokov.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky poctia slávni umelci: Donskí kozáci predvedú čaro ruského folklóru
Zdroj: TASR

Ak máte radi energickú, ale pritom tradičnú hudbu a tanec, mohlo by vás zaujať podujatie, ktoré sa bude konať 22. februára o 18:00 v Dome kultúry na novozámockom Hlavnom námestí. Volnij Don – tak sa volá predstavenie v podaní slávnych Donských kozákov aktuálne putujúcich po príznačne pomenovanej koncertnej šnúre Balalajka tour 2018.

Na dnešné pomery netradičné, no atraktívne predstavenie prinesie veselé i clivé, kozácke a ruské, melódie v podaní virtuózov Donského kozáckeho chóru. V piesňach donských kozákov nechýbajú hudobné nástroje typické pre kozácku muziku – napr. bajan, balalajka či perkusie.

Skvelí bojovníci i milovníci života

Slovo ´kozák´ pravdepodobne pochádza z turkického slova ´kazak´ a znamená dobrodruh alebo slobodný nezávislý človek. Ukrajinských kozákov poznáme z histórie ako výborných bojovníkov, hlavne jazdcov. V minulosti obývali južné oblasti cárskeho Ruska, keď prešli rieku Don smerom do Ázie. V 16.-17. storočí slúžili aj ako akýsi obranný val pred výpadmi Tatarov. Ich osud bol často spätý s vojnami.

A tak sú ich piesne a ľudová tvorba silno ovplyvnené bojovou históriou. Opisujú život kozákov v práci, bojoch, pri zábave a pití vodky či milostných činoch. Na jednej strane pripomínajú slasti a pokoj v živote, na tej druhej dravosť. Obe stránky akoby stelesňuje rieka Don – srdce telo a duša Donských kozákov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM