Anton Hrachovský Šport

Nová tvár vo futbalovej šatni: Novozámčanov povedie olympijský účastník!

Ku kormidlu novozámockého klubu FKM sa postavil nový tréner. Je ním skúsený bývalý slovenský reprezentant, ktorý sa predstavil i na Olympijských hrách v Sydney.

Ilustračný obrázok k článku Nová tvár vo futbalovej šatni: Novozámčanov povedie olympijský účastník!
Zdroj: FKM Nové Zámky

Po remíze so Šuranmi prišlo k zmene na poste futbalového trénera tímu mužov. V neľahkom boji o záchranu prijal ponuku vedenia klubu mladý a progresívny tréner Peter Lérant (na snímke vľavo). Jeho futbalový životopis je viac ako zaujímavý. Okrem bohatej hráčskej kariéry disponuje tento futbalový svetobežník prehľadom o našej súťaži, a to z predošlých trénerských pôsobísk vo Veľkom Mederi a Komárne, kde už ako kouč dosiahol pozoruhodné výsledky.

Okrem klubových aj olympijské skúsenosti

Peter Lérant je rodákom z Komárna a seniorskú hráčsku kariéru odštartoval v Dunajskej Strede. V roku 1998 uzavrel kontrakt s nemeckým bundesligovým Leverkusenom. Po dvoch rokoch smerovali jeho kroky do švajčiarskeho Luzernu, skade zamieril do Panioniosu Atény. Lérantovými ďalšími hráčskymi zastávkami boli rekúske tímy Austria Viedeň, GAK Graz, maďarský Újpesť a chorvátska Rijeka, poľská Wisla Plock slovinská ND Gorica, či bulharský Minyor Pernik.

Bývalý slovenský futbalový reprezentant do 21 rokov okúsil ešte vo veku 23 rokov atmosféru olympijského turnaja v Sydney, kde sa predstavil v zápasoch proti Juhoafrickej republike, Japonsku a Brazílii. Jeho spoluhráčmi boli vtedy takí, dnes už veľmi známi, hráči ako Marián Čišovský, Andrej Porázik, Kamil Čontofalský, Peter Hlinka, Juraj Czinege, Ján Mucha, Martin Petráš či ´fantóm´ Marek Mintál. Na svojom konte má tiež 3 štarty v reprezentačnom A-tíme.

Na domácich Majstrovstvách Európy U21 bol pevnou súčasťou reprezentačného kádra, ktorý získal fantastické 4. miesto. V roku 2002 získal s Grazom rakúsky pohár. V rokoch 2005 a 2006 sa stal dvojnásobným víťazom chorvátskeho pohára v drese NK Rijeka, zároveň bol vyhlásený za najlepšieho obrancu tamojšej ligy.

Progresívny krok

K téme zmeny kormindelníka sa vyjadril generálny manažér klubu Peter Kováč. „Najprv sa chcem poďakovať Attilovi Czuczorovi za činnosť odvedenú v prospech nášho klubu. Od príchodu nového trénera si sľubujeme zlepšenie kvalitatívnej úrovne herného prejavu. V prvých dvoch dueloch nám síce na chudobné jesenné konto pribudli štyri body, ale remízou so Šuranmi sme si zbytočne skomplikovali život. Intuícia mi už nejaké obdobie hovorila, že mužstvo potrebuje nový impulz, isté vhodné nasmerovanie. V osobe progresívneho trénera Petra Léranta sa vzhľadom na jeho futbalový životopis jedná o kouča rangu, aký tu doposiaľ nebol. Vážime si, že prijal našu ponuku v neľahkej situácii. Jarný káder je už kvalitný, teraz sme sa posilnili na trénerskom poste, nakoľko aj v tejto oblasti chceme napredovať. Verím, že sa taktiež nájde priestor na jeho metodické stretnutia s mládežníckymi trénermi FKM za účelom zvyšovania ich odbornej úrovne. Predbežná dohoda medzi nami je stanovená do konca jarnej časti s opciou na ďalšie obdobie v prípade dosiahnutia stanoveného cieľu,“ ozrejmil dôvody príchodu nového trénera Kováč.

A s akými ambíciami prichádza nový tréner? „Keďže Nové Zámky sú momentálne na predposledom mieste, mojim prvoradým cieľom musí byť záchrana v III. lige. V každej situácii treba hľadať pozitívne veci. A v tejto je pozitívne, že aspoň je o čo hrať a motivácia by nemala nikomu chýbať. Uvedomujem si tlak na výsledky, ale to je aj keď sa hrá o majstra. Ja osobne mám takéto výzvy rád. Minulú sezónu som preberal Komárno na poslednom mieste po jeseni, následne sme vyhrali jarnú časť sezóny a s prehľadom sa zachránili. Určite sa budem snažiť dať mužstvu môj trénerský rukopis. Bolo tomu tak v Komárne i vo Veľkom Mederi, kde sme hrali kombinačný, ofenzívny futbal s patričným výsledkovým efektom,“ povedal po nástupe do funkcie Peter Lérant.

Na snímke nižšie je slovenský futbalový tím, ktorý reprezentoval na Olympijských hrách 2000 v Sydney. Peter Lérant je v strednom rade, šiesty zľava.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM