Anton Hrachovský Futbal Šport

Poznáme ženskú Jedenástku roka: Ocenená je i rodáčka z Nových Zámkov, ROZHOVOR

Na slávnostnom galavečeri v Senci v stredu vyhlásili laureátky futbalovej ankety Ligová jedenástka žien 2016. Medzi ocenenými sa ocitla i rodáčka z Nových Zámkov Stephanie Deszatová. Prinášame rozhovor s obrankyňou, ktorá dlhých deväť rokov hájila farby nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme ženskú Jedenástku roka: Ocenená je i rodáčka z Nových Zámkov, ROZHOVOR
Zdroj: Archív Stephanie Deszatovej

Anketa nahradila v minulosti všetkým známu ženskú futbalovú Jedenástku roka, premiérovo hlasujúci rozhodovali o laureátkach pôsobiacich výhradne na domácich trávnikoch. O zložení premiérovej jedenástky rozhodli hlasy trénerov ženských reprezentačných tímov, trénerov klubov 1. ligy žien, členov komisií ženského futbalu a zástupcov SFZ. Na dvadsiatich anketových lístkoch sa objavili mená 36 futbalistiek. Titul „Talent roka 2016“ získala, tak ako v minulom roku, stredopoliarka Mária Mikolajová (Partizán Bardejov).

Medzi ocenenými sa ocitla aj bývalá dlhoročná hráčka Nových Zámkov

Svoje miesto medzi najlepšími futbalistkami pôsobiacimi na slovenských trávnikoch si vybojovala i obrankyňa Stephanie Deszatová (na snímke). Rodáčka z Nových Zámkov, žijúca v neďalekom Bešeňove, pôsobí od aktuálnej sezóny v konkurenčnej Šali. Predtým však hájila dlhých deväť rokov práve farby Nových Zámkov. Deszatová má aj skúsenosti z reprezentácie. V najcennejšom drese reprezentovala v nedávnej minulosti napríklad aj na Európskom šampionáte futbalistiek do 19 rokov. Momentálne figuruje so svojím klubom FK Slovan Duslo Šaľa na šiestej priečke prvoligovej tabuľky.

Ligová jedenástka žien 2016

  • Patrícia Chládeková (Partizán Bardejov)
  • Monika Havranová (ŠK Selce/Partizán Bardejov)
  • Stephanie Deszatová (FC Union Nové Zámky/FK Duslo Šala)
  • Iveta Nevedalová (Spartak Myjava)
  • Denisa Mráziková (MŠK Slovan Trencianske Teplice)
  • Terézia Kovalová (ŠK Slovan Bratislava)
  • Katarína Košlabová (FC Nitra)
  • Adriana Briššová (ŠK Selce/Sport Ladies Club Banská Bystrica)
  • Mária Mikolajová (Partizán Bardejov)
  • Martina Šurnovská (Partizán Bardejov/ŠK Slovan Bratislava)
  • Veronika Sluková (ŠKF VIX Žilina)

Konkurencia je z roka na rok vyššia

So Stephanie sme sa po zisku ocenenia v krátkosti porozprávali.

Čo pre vás znamená účasť medzi najlepšími ligovými futbalistkami ro­ka?

To, že som sa dostala do ligovej 11ky pre mňa znamená veľmi veľa. Dievčatá, ktoré hrajú tu na Slovenku sa každým rokom zlepšujú a ich počet stúpa, čo predstavuje vyššiu konkurenciu. Pre rozvoj ženského futbalu na Slovenku je to len prospešné. A teda, dostať sa do najlepšej 11ky ligy nie je vôbec jednoduché. Som veľmi hrdá, že som sa tam dostala a týmto by som sa aj chcela poďakovať všetkým, ktorí mi v tejto ankete dali hlas. Veľa to pre mňa znamená.

Ako vnímate pôsobenie v Šali?

V Šali máme dobrý kolektív a sme dosť dobrý tým, aj keď postavenie v tabuľke tomu nenasvedčuje. Odohrali sme na jeseň pár dobrých zápasov, v ktorých sme mali aj smolu a mohli sme v nich získať aj viac bodov. Nič sa ale nedá robiť, treba ísť ďalej. Koncom marca začína jarná časť súťaže a my sa budeme snaziť o to, aby sme dosahovali čo najlepšie výsledky a aby sme skončili na čo najvyšších priečkach.

Pred odchodom z Nových Zámkov ste spomínali, že by ste chceli skúsiť zahraničie, ale zároveň chcete doštudovať…Takže zvíťazilo štúdium?

Určite hrať v zahraničí je snom každej futbalistky posobiacej na Slovenku, ale v mojom prípade zvíťazilo štúdium a tak určite zostanem hrať na Slovensku. To, že kde, bude závisieť od školy a mesta, kam pojdem študovať. Prihlášky som si dala do rôznych miest, tak sa uvidi, čo bude v budúcnosti.

Absolvovali ste niekde zimnú prípravu?

Zimnú prípravu som absolvovala v Šali a taktiež v dedine, kde žijem. Tam som chodievala trénovať s mužmi.

V poslednom jesennom zápase proti Novým Zámkom ste strelila dva góly. Aký to bol pocit streliť ich proti bývalému klubu?

V Zámkoch som hrávala od svojich 10 rokov, to znamená celých 9 rokov som tam pôsosbila. Tento klub mi pomohol dostať sa tam, kde som sa dostala a za to mu som a aj vždy budem vďačná. Dať gól do siete Zámkov bolo čudné, ale momentálne som hráčka Šale a góly do futbalu patria.

Aké sú ciele Dusla Šaľa v aktuálnej sezóne?

Zlepšenie herného prejavu a dosiahnutie čo najviac bodov a skončiť čo najvyššie v tabuľke.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM