Správy

Nevkusný asfalt je preč: Historická budova má po rokoch pôvodnú podlahu, FOTO

Dôstojnícky pavilón v Komárne má opäť pôvodnú historickú podlahu. Práce vykonávali s najvyššou opatrnosťou - ručne.

Ilustračný obrázok k článku Nevkusný asfalt je preč: Historická budova má po rokoch pôvodnú podlahu, FOTO
6
Galéria

Historický Dôstojnícky pavilón v Komárne má po rokoch opäť pôvodnú tehlovú podlahu. Ako informoval magistrát, jej obnova si vyžiadala viac ako 6-tisíc eur, ktoré na tento účel vyčlenil Nitriansky samosprávny kraj i mesto.

Náročná práca

Súčasťou rekonštrukcie bolo aj odstraňovanie novodobých povrchov. Ako prvý sa z podlahy musel odstrániť asfaltový poter, ktorý ju takmer celú pokrýval.

„Práce sa vykonávali ručne, aby nedošlo k poškodeniu pôvodných tehál. Po likvidácii vrchnej časti sa zistilo, že časť pôvodnej podlahy bola vybúraná a bola nahradená betónom, ktorý sa musel tiež vybúrať,“ popísal priebeh prác mestský úrad.

Prečítajte si tiež

Chýbajúce kusy doplnili

Chýbajúce historické tehly sa pri obnove museli nahradiť súčasnými, tie však majú rovnaký rozmer i farebnosť. „Poškodené pôvodné tehly boli očistené od zvyškov asfaltového poteru a vytmelené. Celá plocha podlahy sa následne zakonzervovala matným náterom,“ uviedol magistrát.

Dôstojnícky pavilón v Komárne bol postavený za vlády Františka Jozefa I. v roku 1863. Na hlavnej fasáde nesie aj jeho osobné motto Viribus Unitis, teda Spoločnými silami.

„Pôvodne tu boli ubytovaní dôstojníci cisárskej armády a ich rodiny, na prízemí bolo pre dôstojníkov zriadené aj kasíno. Dnes pavilón slúži mestu, sú tu úrady, ordinácie lekárov, reštaurácie či amfiteáter,“ pripomenula radnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Dôstojnícky pavilón má opäť pôvodnú historickú podlahu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM