Anton Hrachovský Samospráva

Medzi poslancami v Zámkoch i policajný plukovník: K dotáciám čaká búrlivú debatu

Jedným z nových novozámockých poslancov bude najbližšie štyri roky aj Štefan Danis. Pobobne, ako v predošlých článkoch, aj jemu sme pred nástupom do funkcie položili tri otázky.

Ilustračný obrázok k článku Medzi poslancami v Zámkoch i policajný plukovník: K dotáciám čaká búrlivú debatu
Zdroj: Archív Štefana Danisa

Jedným z nových mien v novozámockom mestskom zastupiteľstve bude aj Štefan Danis, ktorý vstupoval do volebného boja ako nezávislý kandidát a v 2. volebnom obvode získal nakoniec 463 hlasov.

Medzi poslancov aj policajt

Štefan Danis pracuje ako zástupca riaditeľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nových Zámkoch. Denne sa tak ocitá v situáciách, ktoré si vyžadujú zodpovedný prístup a pohotové rozhodnutia. „Mám dostatočný prehľad o fungovaní záchranných zložiek na území mesta a okresu Nové Zámky, nakoľko som v minulosti pracoval ako príslušník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Nové Zámky,“ predstavuje sa už čochvíľa poslanec mestského zastupiteľstva.

Okrem toho je predsedom občianskeho združenia ´Rodičovské združenie pri ZŠ Hradná 22 Nové Zámky´, v rámci ktorého spolupracuje s vedením školy a jej pedagogickými pracovníkmi pri výchove a vzdelávaní žiakov školy. Popritom je aj členom školskej rady.

Tak, ako predchádzajúcim respondentom, aj jemu sme položili tri otázky. Zaujímal nás jeho názor na to, čo je podľa neho najvážnejší problém trápiaci Nové Zámky. Tiež sme boli zvedaví, ako budú vyzerať jeho prvé kroky vo funkcii poslanca a v neposlednom rade, ako je pripravený prispieť k ´nekonečnej´ otázke ohľadom prerozdeľovania mestských dotácií.

Ktorá problematika v meste je podľa vás najpálčivejšîa a ako chcete prispieť k jej riešeniu?

V Nových Zámkoch je hneď niekoľko problematík, ktoré sa dennodenne dotýkajú občanov mesta ako aj mňa. Azda najpálčivejšou a zároveň najťažšie riešiteľnou je dopravná situácia – preťaženosť nášho mesta. Každý deň stojím v kolónach a rozmýšľam, akým spôsobom by sa dali niektoré cesty-ulice odľahčiť a tak zabezpečiť plynulejšiu prejazdnosť.

Budem konzultovať s kompetentnými úradmi a osobami čiastkové riešenia, ktoré by zabezpečili plynulejšiu prejazdnosť niektorých ulíc a následne budem po zohľadnení všetkých potrebných aspektov navrhovať riešenia. Najviac rezonujúca téma obchvatu okolo Nových Zámkov však nie je v kompetencii mesta. Je však potrebné o tom hovoriť a neustále upozorňovať na neodkladnú potrebu obchvatu, nakoľko ten by definitívne vyriešil načrtnutý problém.

Ďalšími problematikami je čistota mesta a prideľovanie dotácií, či riešenie parkovacích miest na miestnych komunikáciách, ktoré je možné riešiť v kompetencii mesta. Dovolím si tvrdiť, že budú predmetom rokovaní a verím, že nájdeme spôsob ako zabezpečiť posun k lepšiemu, či už v čistote mesta a transparentného nastavenia poskytovania dotácií z rozpočtu mesta, ako pri riešení situácie s vyhradením parkovacích miest v meste.

Čo budú vaše prvé kroky ako poslanca v nadchádzajúcom volebnom období? A aké sú vaše priority do nasledujúcich štyroch rokov?

Do mestského zastupiteľstva som kandidoval s čestným a priamym úmyslom ponúknuť všetky svoje vedomosti a skúsenosti nášmu mestu a jeho obyvateľom. Mojím cieľom je nájsť spoločnú reč v mestskom zastupiteľstve. Verím tomu, že máme spoločný záujem – posúvať hranice, budovať naše mesto a zlepšovať komfort v ňom pre nás – jeho obyvateľov. Mojím záväzkom je byť dôstojným zástupcom obyvateľov mesta Nové Zámky a udržanie dôvery, ktorú mi prejavili.

Doterajšie vedenie bolo často kritizované kvôli spôsobu prerozdeľovania dotácií. Máte prichystaný návrh na kľúč na prerozdeľovanie dotácií do športu a kultúry? Alebo ste za to, aby sa pokračovalo v doterajšom systéme?

Poskytovanie dotácií upravuje VZN o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Nové Zámky. Predmetné nariadenie vymedzuje oblasti poskytovania dotácií ako aj podmienky poskytovania dotácií. Vzhľadom k tomu, že bol spôsob prerozdeľovania dotácií skutočne kritizovaný, bude ho potrebné prehodnotiť.

Je však potrebné prihliadnuť na to, že svoj mandát bude vykonávať v mestskom zastupiteľstve 25 poslancov. Je teda možné očakávať viac návrhov riešenia a následne búrlivú rozpravu počas rokovania mestského zastupiteľstva. Mojím cieľom je, aby boli dotácie z verejných prostriedkov poskytované transparentným spôsobom, so zreteľom na ekonomickú kondíciu mesta.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM