Anton Hrachovský Rôzne

Labute to dnes nemajú ľahké: Objavili ďalší tucet mŕtvych jedincov

Vtáctvo nielen v našom okrese je stále v ohrození. Nálezy mŕtvych labutí pokračujú.

Ilustračný obrázok k článku Labute to dnes nemajú ľahké: Objavili ďalší tucet mŕtvych jedincov
Zdroj: TASR

Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) v Nových Zámkoch bol nahlásený ďalší hromadný úhyn – tentoraz dvanástich voľne žijúcich labutí. Stalo sa tak znova v katastrálnom území obce Dvory nad Žitavou v okrese Nové Zámky.

Potvrdený ďalší výskyt

Smutný nález potvrdila RVPS. Keďže toto územie je potvrdeným ohniskom výskytu labutí pozitívnych na vírus H5N8, žiadne telo sa z doteraz posledného úhynu na vyšetrenie do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu vo Zvolene neposlalo. „Uhynuté telá labutí boli nájdené a pozbierané v pôvodnom ohnisku monitorovacej oblasti z predchádzajúcich dní. Platí, že tieto uhynuté labute sú nakazené vírusom vysokopatogénnej aviárnej influenzy subtypu H5N8, čiže vírusom vtáčej chrípky,“ uvádza Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Nových Zámkoch.

RVPS pri štvrtkovom zbieraní pomáhali štyria hasiči z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru z Nových Zámkov s jednou technikou, ako aj Obecná polícia z Dvorou nad Žitavou.

Množstvo výskytov na Slovensku

V posledných týždňoch bolo na Slovensku potvrdených hneď niekoľko nálezísk spomínaného vírusu. Odborníci označili ďalšie miesta nálezu aj v okrese Nové Zámky. Odštartovali to Dvory nad Žitavou, neskôr sa pridali Šurany a Bánov. Najnovšie sa vírus potvrdil i v Šali. Okrem toho boli postihnuté okolia Komárna, Levíc, Rimavskej Soboty, Žiliny, Senice, Prešova, Malackách, Galanty, Košíc, Bratislavy, Trnavy či Dunajskej Stredy.

Vírus by sa nemal prenášať na ľudí

Podľa epidemiológov by sa subtyp vírusu vtáčej chrípky, ktorá sa objavila na Slovensku, nemal prenášať na ľudí. Vírus A(H5N8) doteraz potvrdili iba u zvierat a nezaznamenal sa jeho prenos zo zvierat na ľudí. I naďalej tak platí výzva pre chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi. V prípade väčšieho úhynu vtáctva by mali chovatelia, ale aj verejnosť, bezodkladne informovať štátnu alebo regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM