Anton Hrachovský Rôzne

Vtáčia chrípka v okrese: Opäť sa priblížila bližšie k hraniciam Nových Zámkov

Po výskyte vo Dvoroch nad Žitavou bol zistený vírus vtáčej chrípky i v neďalekom meste novozámockého okresu. Okamžite boli prijaté ochranné opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Vtáčia chrípka v okrese: Opäť sa priblížila bližšie k hraniciam Nových Zámkov
Zdroj: TASR

Vtáčia chrípka bola najnovšie potvrdená na štrkovisku Červený piesok v Šuranoch, kde podobne ako v iných lokalitách prišlo k hromadnému úhynu, tentoraz piatich labutí. Na základe toho prijala Regionálna veterinárna a potravinová správa Nové Zámky potrebné opatrenia.

Po Dvoroch nad Žitavou prišli na rad i Šurany. V miestnom štrkovisku uhynulo päť labutí, v dôsledku čoho boli prijaté veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat.

Prijaté opatrenia

Vzťahujú sa na samotné mesto Šurany a niekoľko okolitých poľovných združení resp. spoločností, rovnako ako aj Poľnohospodárske družstvo Dolný Ohaj v monitorovacej oblasti. Tou sa rozumie katastrálne územie mesta a obcí Šurany, Šurany – Kostolný Sek, Nitriansky Hrádok, Lipová, Dolný Ohaj a Úľany nad Žitavou.

„Do 24. januára je potrebné vykonať súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iného vtáctva chovaného v zajatí, vrátane približných počtov chovaného vtáctva podľa druhov a kategórií v písomnej forme,“ oznámil primátor Šurian Marek Oremus. Uvedené počty treba oznámiť na Mestskom úrade v Šuranoch osobne alebo emailom.

Zasiahnuté boli i Dvory nad Žitavou

Ešte predtým potvrdili testy vtáčiu chrípku u 16 uhynutých labutí vo Dvoroch nad Žitavou, taktiež v okrese Nové Zámky. Podľa miestnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy je ťažké zistiť, kde sa labute nakazili. Je však možné, že sem prileteli za vodou a potravou z okresu Komárno.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM