Anton Hrachovský Samospráva

Dočkala sa návratu svojej typickej črty: Na Čerešňovej pribudli nové čerešne, FOTO

Ďalší z projektov participatívneho rozpočtu v Nových Zámkoch sa dostal do fázy realizácie. Vysadených bolo niekoľko desiatok stromov.

Ilustračný obrázok k článku Dočkala sa návratu svojej typickej črty: Na Čerešňovej pribudli nové čerešne, FOTO
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Mestské zastupiteľstvo v Nových Zámkoch pred časom rozhodlo, aby bolo v roku 2019 vyčlenených na tento účel participatívneho rozpočtu 20-tisíc eur. V rámci jedného z deviatich podporených projektov pribudlo v našom meste niekoľko desiatok nových stromov.

Čerešne na Čerešňovej

Názov ulice „Čerešňová“ je od jej vzniku úzko spätý s čerešňovými stromami, ktoré lemovali túto ulicu za hrádzou pri rieke Nitra. Ulica bola pomenovaná na základe tohto špecifika. Postupom rokov väčšina čerešní vyhynula a v súčasnosti sa tu nachádza už len do 20 kusov čerešní, väčšina v zanedbanom stave.

Cieľom projektu, ktorého navrhovateľom je Štefan Danis, je vrátiť čerešňové stromy Čerešňovej ulici, aby bola obnovená jej spätosť s týmto druhom stromov a obyvateľmi pre ďalšie generácie.

„Išlo o spontánny výber. V tejto lokalite som vyrastal a bývam tu dodnes. Počas nášho detstva nebol internet, bola iná doba a stále sme boli vonku. Aj na čerešniach, odkiaľ nás vyháňali majitelia stromov. Aby im úrodu nezjedli chlapčiská, ako sme boli my. Časom som videl, že tie stromy dožívajú. Dnes majú 70–80 rokov. Chcel som preto, aby aj pre ďalšiu generáciu boli za hrádzou zase čerešne,“ objasnil výber lokality pre sadenie čerešní autor návrhu Štefan Danis.

Celkovo bolo za hrádzou na Čerešňovej ulici vysadených 72 čerešní.

Z celkovej sumy 13 671 eur, ktorá bola rozčlenená medzi všetky projekty, bolo výsadbe na Čerešňovej ulici z participatívneho rozpočtu prisúdených 1 660 eur.

Radnica tiež schválila dva projekty, ktoré by sa mali v rámci participatívneho rozpočtu realizovať v roku 2020. Ide o projekty Dažďové oázy a Klimatizácia do športovej haly.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Sadenie čerešní na Čerešňovej ulici
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM