Správy

Župan Becík bije na poplach: Situácia je KRITICKÁ, na hranici životnosti je 138 mostov

Nitriansky samosprávny kraj bojuje s alarmujúcim stavom svojich mostov. Tento rok by chcel opraviť 25 z nich.

Ilustračný obrázok k článku Župan Becík bije na poplach: Situácia je KRITICKÁ, na hranici životnosti je 138 mostov
Zdroj: Branislav Becík

Žalostný stav mostov riešia mestá a aj samosprávne kraje. Nitriansky nie je žiadnou výnimkou. Len nedávno Nitriansky samosprávny kraj (NSK) informoval, že tzv. mostná čata tento rok pripravuje menšie rekonštrukcie približne troch desiatok mostov. Situácia je však vážna.

Kritický stav mostov

„Na žalostný stav mostov v našom kraji som upozorňoval už v minulosti, no reálny stav, v akom sa nachádzajú, som sa dozvedel až po mojom nástupe do pozície župana. Situácia nie je vážna, situácia je kritická! Máme v správe 530 mostov a na hranici životnosti je ich viac ako 138,“ informuje predseda NSK Branislav Becík.

Podľa Becíka kraj v minulosti opravoval v priemere dva mosty ročne.

Prečítajte si tiež

Tento rok ich chcú opraviť 25

„Ak nechceme dopustiť katastrofu s dosahom na ľudské životy, ak nechceme pripustiť dlhodobé uzávierky kľúčových mostov, tak ako to bolo napríklad v Hlohovci, musíme ich začať opravovať výrazne viac,“ dodal predseda kraja.

Podľa Becíka treba konať okamžite. Preto na zastupiteľstvo predkladajú návrh na opravu dvadsiatich mostov, ktoré by mali byť rekonštruované ešte v tomto roku.

„A ďalších 5 mostov máme v príprave. To znamená, že dokopy tento rok by sme chceli opraviť minimálne 25 mostov a v takomto nasadení aj pokračovať v ďalších rokoch. Verte mi, že by som radšej uvoľnil peniaze na podporu športu, kultúry, školstva alebo, rokmi v našom kraji zanedbaného zdravotníctva, no žiaľ, rokmi zanedbaná cestná a mostná infraštruktúra ma núti konať,“ zakončil Branislav Becík, predseda Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM