Lucia Lauková Správy

Vo viváriu v Nitre otvorili nové priestory: Domov tu našli chameleóni aj varan

Vivárium SPU získalo nové expozičné priestory. Vznikli komplexnou rekonštrukciou nevyužívaných priestorov cvičebne.

Ilustračný obrázok k článku Vo viváriu v Nitre otvorili nové priestory: Domov tu našli chameleóni aj varan
3
Galéria
Zdroj: SPU Nitra

Študenti aj verejnosť môžu využívať nový expozičný priestor Vivária Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktorý sa nachádza v pavilóne P.

Pásku slávnostne prestrihla 13. marca rektorka SPU Klaudia Halászová a dekan FAPZ Marko Halo. „Nový expozičný priestor s rozlohou 44 metrov štvorcových vznikol komplexnou rekonštrukciou nevyužívaných priestorov cvičebne. Vedľa neho sa nachádza aj tzv. prípravovňa, ktorá slúži ako technické zázemie,“ priblížila hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová

V expozícii je 17 bioaktívnych terárií, v ktorých je umiestnených 17 druhov zvierat, medzi nimi chameleóni, gekoni, korytnačky, hady, samica varana a bezstavovce.

Prečítajte si tiež

Slúži najmä študentom

Vivárium primárne slúži pre vzdelávanie v študijnom programe špeciálne chovateľstvo, ktorý patrí k jedným z najatraktív­nejších na univerzite.

„Študenti tu majú možnosť realizovať záverečné práce a praktickú výučbu, spolu s ostatnými študentmi zo všetkých fakúlt aj voľnočasové aktivity z hľadiska chovu exotických zvierat. Aj touto rekonštrukciou prezentujeme, že chceme byť vedecko-vzdelávacím pracoviskom, ktoré prezentuje moderné prvky a využiteľnosť v praxi,“ uviedol dekan Marko Halo.

Celkové náklady stavebnej časti boli vo výške 18-tisíc eur s DPH, vybavenie interiéru stálo 9-tisíc eur s DPH. Finančné prostriedky investovala fakulta z projektových činností, zároveň prispeli aj sponzori.

Prírodné teráriá

Ako informoval vedúci vivária Róbert Kirchner, bioaktívne, prírodné teráriá sú hitom poslednej doby. Fungujú na princípe identického napodobnenia prírody.

Aktívny substrát, mikroorganizmy a živé rastliny zaistia, že zvyšky organickej hmoty, ako je potrava či trus, sa budú prirodzene rozkladať a likvidovať. Súčasťou terárií je poloautomatizovaný rosiaci systém.

Zmodernizujú aj chovnú časť

Chovná časť vivária zostáva v doterajších priestoroch, ktoré tiež prejdú modernými úpravami a budú slúžiť najmä na chov zvierat.

„Po rekonštrukcii chovnej časti vivária bude mať možnosť verejnosť nahliadnuť aj do týchto priestorov. Myšlienkou je zachovať prepojenosť medzi chovnou a expozičnou časťou tohto jedinečného pracoviska, ktoré slúži aj ako stredisko pre exotické zvieratá, najmä chránené druhy plazov, zaistené štátnymi orgánmi,“ dodal Halo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM