Správy

Viete, koľko vám prispeje Nitra na dieťa? Za týmto mestom zaostávame o STOVKY eur

Príspevok 400 eur pri narodení dieťa? V Nitre môžete len snívať. Rodičia pod Zoborom si musia vystačiť s oveľa nižšou sumou.

Ilustračný obrázok k článku Viete, koľko vám prispeje Nitra na dieťa? Za týmto mestom zaostávame o STOVKY eur
Zdroj: pixabay.com

Nitru vo výške vyplácaného príspevku pri narodení dieťaťa predbehlo Brezno. Najnovšie tu jednorazový príspevok zdvihli na 400 eur. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí sa týmto snažia zvýšiť atraktivitu mesta a podporiť mladé rodiny.

„My sme sa už v roku 2016 rozhodli ísť nad rámec tejto pomoci a prijali sme právnu úpravu, ktorá umožňuje rodinám po splnení stanovených podmienok požiadať o finančné prostriedky, ktoré im majú pomôcť lepšie zvládnuť novú životnú situáciu. Naším zámerom je podporiť a motivovať mladé rodiny, aby žili a vychovávali svoje deti v našom meste. Motiváciou je aj zvýšenie príspevku na 400 eur,“ vysvetlil na sociálnej sieti primátor Brezna Tomáš Abel.

Prečítajte si tiež

Koľko prispieva Nitra?

Výška jednorazového príspevku pri narodení dieťa sa v Nitre už roky nezmenila.

Rodičom v meste pod Zoborom musí stačiť 85 eur, čo v minulosti bolo 2 500 korún.

„Stále platí rovnaká výška príspevku pri narodení dieťaťa. Zatiaľ nemáme informáciu o tom, že by sa suma mala meniť,“ potvrdil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

„Rád by som ale upozornil, že o tento príspevok je potrebné požiadať, mesto ho nevypláca automaticky. Požiadať sa oň musí najneskôr do 12 mesiacov od narodenia dieťaťa,“ pripomenul hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Kedy podať individuálnu žiadosť?

Ak sa dieťa narodí mimo Slovenska, napríklad preto, že žena odíde rodiť do Česka alebo do Rakúska, podávajú si rodičia individuálnu žiadosť.

Takúto žiadosť musí odobriť primátor mesta. „Obvykle nie je takýchto prípadov veľa, ale stanú sa,“ dodal hovorca. Žiadosť o jednorazový príspevok na dieťa nájdete TU!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM