Správy

Obec pri Nitre ide príkladom: TAKTO si poradili s PRÍVALOVÝM dažďom!

Prívalové dažde sú v mnohých smeroch pohromou. V obci neďaleko Nitry sa však rozhodli túto vodu "skrotiť".

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Nitre ide príkladom: TAKTO si poradili s PRÍVALOVÝM dažďom!
Zdroj: Facebook.com/Starosta Štitáre

Proti záplavám sa často vyrovnávali korytá riek alebo sa na uliciach budovali betónové odvodňovacie jarky. Tie síce vodu zvedú, ale problém ostáva.

„Všeobecne betónové plochy však skôr zhoršujú ako zlepšujú stav životného prostredia. Zásadne sa znižuje množstvo pitnej vody pod zemou, vysušuje sa vzduch, pôda, zhoršujú sa podmienky pre rastliny a živočíchy,“ pripomínajú Slovenské elektrárne, ktoré vyzdvihli ekologický nápad v Štitároch, kde riešili rovnaký problém.

Voda zaplavovala majetky

Aj tu po vybudovaní betónových odvodňovacích jarkov silné prívalové dažde spôsobovali problémy obyvateľom v nižšej časti obce, ktorým voda zaplavovala majetky. Vodu nikde nezachytávali, takže rýchlo odtiekla a v lete len znásobila pocit sucha.

Rozhodli sa to zmeniť a v obci od vlaňajšieho leta zachytávajú vodu z prívalových zrážok do dažďových záhonov.

„Pani Lackovičová z obecného úradu si všimla grantovú výzvu našej spoločnosti a oslovila ekologických nadšencov v obci, medzi ktorých patrí aj náš kolega, Vladimír Sudakov. Aktívne sa chytili príležitosti a pripravili projekt dažďových záhonov pozdĺž cintorína, kde by túto vodu zachytili,“ uvádza spoločnosť.

Prečítajte si tiež

Pomáhali všetci

Pomáhali dobrovoľníci, ktorí stavali a vysádzali. Jeden z mestských poslancov pripravil návrh projektovej dokumentácie a poradil s výberom vhodných rastlín, ktoré nie sú náročné na údržbu, no zároveň je ich koreňová sústava dostatočne odolná, aby zvládla nápor prívalovej vody.

Prípravné práce prebiehali v lete. "Upravili sme stromy a kry pozdĺž cintorína, aby sme mohli začať s prvými výkopmi. Následne sme pomocou strojov vyhĺbili žľaby. Tie sme vyplnili kameňom, naviezli pôdu a zasadili rastliny,” opísal práce Vladimír Sudakov. Každou jednou brigádou podľa jeho slov pribúdali dobrovoľníci, pomáhali aj deti a skauti z obce.

V záverečnej fáze sa vysadili duby močiarne a jelše lepkavé. Starostlivosť o to, aby sa všetky rastliny zakorenili a adaptovali v nových podmienkach, mali na starosti tiež dobrovoľníci z obce.

Aké sú výhody?

Zmysel takýchto záhonov sa ukáže nielen počas prívalových dažďov, ale aj v čase, kedy je nielen v tejto obci viditeľný nedostatok vody.

„Vďaka zadržiavaniu zrážok do špeciálne vybudovaných záhonov voda neodtečie, zostane v zemi, odparuje sa a podporuje vegetáciu, zmierňuje teplotu a zlepšuje mikroklímu v centre obce,“ dodávajú Slovenské elektrárne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM