Správy

Čo bude s bývalou poštou v centre Nitry? Nový majiteľ časť budovy PREDÁVA

Slovenská pošta vlani predala svoju budovu na námestí a presťahovala hlavnú poštu do nových priestorov. Aké plány má s budovou v centre mesta nový majiteľ?

Ilustračný obrázok k článku Čo bude s bývalou poštou v centre Nitry? Nový majiteľ časť budovy PREDÁVA
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Budovu bývalej hlavnej pošty na Svätoplukovom námestí v Nitre kúpila vlani firma Freepark z Bratislavy. Slovenská pošta ju predala za 1 153 000 eur. Zmluva je verejne dostupná v Centrálnom registri zmlúv.

Ako vtedy informovala hovorkyňa pošty, dôvodom sťahovania bola potreba väčších a modernejších priestorov. Budova bývalého Poštového a telegrafného úradu má totiž vyše 90 rokov a je kultúrnou pamiatkou. Nové priestory pošta našla na ulici Fraňa Mojtu, v bývalých nitrianskych tlačiarňach.

Prečítajte si tiež

Nové byty v centre?

Po necelom roku od podpisu je časť budovy na námestí na predaj. Inzerát sa objavil v ponuke realitnej kancelárie. Podľa zverejneného inzerátu ide o novšiu prístavbu, ktorá bola skolaudovaná v rokoch 1951 až 1952.

Budova v pamiatkovej zóne dlhé roky slúžila pre účely pošty. Podľa hovorcu mesta však Územný plán v tejto lokalite ráta s bytmi a občianskou vybavenosťou. Po prestavbe by tu tak mohli vzniknúť nové byty v úplnom centre mesta.

Oddelenie prístavieb

Pustí sa nový majiteľov do rekonštrukcie budovy alebo prístavby? O zámeroch investora nám viac povedal Roman Hrivňák, konateľ RH-invest s.r.o., ktorá je splnomocnená firmou FREEPARK s.r.o. na zastupovanie s nakladaním budovy v ich vlastníctve.

„Majiteľ Freepark ma v pláne oddeliť od bývalej budovy Pošty – historický Poštový a telegrafný úrad – dve budovy, ktoré boli postavené ako prístavby a v roku 1952 skolaudované ako bytový dom Južná strana od Kúpeľnej ulice a od severnej strany od Sládkovičovej ulice skolaudované ako nebytová budova pre potreby pošty,“ uviedol Hrivňák.

Dnes je podľa jeho slov už bytová budova oddelená a má samostatne popisné číslo a druhá budova je v procese oddeľovania. Obe sú v pamiatkovej zóne. Hlavná budova Pošty postavená v roku 1932 je ako industriálna pamiatka zapísaná v registri kultúrnych pamiatok.

„V súčasnosti sme v procese zisťovania možnosti predaja bytovej budovy a vyhodnocujeme ponuky a následne sa rozhodneme o jej predaji alebo si ju ponecháme naďalej vo vlastníctve a takisto je to aj s budovou protiľahlou od Sládkovičovej ulice,“ priblížil plány investora Hrivňák.

Ako sa zmení poštová budova?

Samotná poštová budova je podľa jeho slov v procese zisťovania a vyhodnocovania podmienok prestavby v spolupráci s KPU Nitra.

„Tento proces je dlhodobý, ale samozrejme, ak by sa našiel vhodný kupec, uvažovali by sme aj o predaji,“ povedal zástupca vlastníka budovy. Najreálnejšie sa podľa jeho slov javí predaj bytovej budovy – prístavby.

„Zostávajúce budovy si ponecháme v našom vlastníctve a plánujeme ich prestavbu na kancelársko – obchodné priestory,“ dodal Hrivňák z realitnej kancelárie, ktorá zastupuje majiteľa budovy bývalej pošty.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

Budova bývalej hlavnej pošty v Nitre
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM