Správy

Nitriansky hrad sa stratil v tme: Biskupstvo poukázalo na PROBLÉMY s drahými energiami

S uhrádzaním vysokých nákladov za energie majú problémy aj nitrianske farnosti. Biskupstvo sa preto rozhodlo zapojiť do celoslovenskej protestnej akcie.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky hrad sa stratil v tme: Biskupstvo poukázalo na PROBLÉMY s drahými energiami
Zdroj: Rastislav Búgel , Unsplash.com

„V rámci protestu samospráv na Slovensku došlo v Nitre 30. januára 2023 k vypnutiu verejného osvetlenia na polhodinu a do tmy sa tak od 19-tej hodiny symbolicky ponoril Nitriansky hrad, ako národná kultúrna pamiatka, dominanta mesta Nitra ale aj sídlo starobylého Nitrianskeho biskupstva. Protestnou iniciatívou s názvom „Mestám a obciam zhasína nádej“ tak chceli samosprávy upozorniť, že situácia s neriešením cien energií má mimoriadne vážne a negatívne dosahy na plnenie mnohých ich základných úloh,“ informuje biskupstvo.

Nie sú zvýhodnení

Problémy však neriešia len samosprávy. Dotýkajú sa aj farností po celom Slovensku. Nitrianska diecéza pritom nie je výnimkou. Diecéza a mnohé jej farnosti začínajú mať problémy s uhrádzaním nákladov za energie pri ich enormne zvýšených cenách.

Nitrianske biskupstvo priebežne informuje správcov farností. Upozornilo, že keďže sa štát pozerá na farnosti rovnako ako na iné podnikateľské subjekty, ani farnosti, ani biskupstvo nie sú v žiadnej špeciálnej zvýhodnenej kategórii.

Prečítajte si tiež

Hľadajú riešenia

Štát zastropoval cenu pre regulované subjekty s ročnou spotrebou do 30-tisíc kWh elektriny a do 100-tisíc kWh plynu, a to cenu plynu na úrovni 99 eur za MWh a cenu elektriny na úrovni 199 eur za MWh bez DPH.

„Táto cena sa vzťahuje aj na väčšinu našich farností. Biskupstvo a niektoré väčšie farnosti sú však na tom ešte horšie, keďže spadajú pod tzv. neregulované subjekty, na ktoré sa zastropovanie cien nevzťahuje,“ upozornilo biskupstvo.

Zo strany štátu je prísľub vytvorenia dotačnej schémy pre takéto subjekty, ale zatiaľ nie je známe, ako a kedy z nej bude možné čerpať. V záujme úspory energií biskupstvo aj farnosti hľadajú riešenia, ako čeliť možným vysokým cenám za energie, aby to čo najmenej obmedzilo alebo sťažilo ich fungovanie a duchovnú službu pre veriacich.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM