Samospráva

Nitra potrebuje na opravu CO krytov 120-tisíc eur: Peniaze zatiaľ nie sú

V mestských krytoch civilnej ochrany chýba základné technické vybavenie. Poslanci požadovali z rozpočtu vyčleniť peniaze na ich opravu ešte minulý rok.

Ilustračný obrázok k článku Nitra potrebuje na opravu CO krytov 120-tisíc eur: Peniaze zatiaľ nie sú
Foto: Jozef Černek / Zdroj: Matica slovenská

Mestské zastupiteľstvo v Nitre uložilo ešte vlani prednostovi mestského úradu zabezpečiť vyčlenenie 120-tisíc eur v rozpočte mesta na odstránenie technických nedostatkov plynotesných CO krytov.

Kontrola plnenia uznesenia bude predložená poslancom na najbližšie februárové zastupiteľstvo. Peniaze však zatiaľ vyčlenené neboli.

Peniaze nie sú

„V aktuálne platnom rozpočte mesta na rok 2023 nie sú vyčlenené prostriedky na odstránenie nedostatkov plynotesných CO krytov,“ stojí v materiáli.

„Prostriedky v požadovanej výške a povahe výdavku bude možné vyčleniť v rozpočte mesta na rok 2023 pri schvaľovaní Záverečného účtu za rok 2022 a následného použitia prostriedkov,“ konštatuje sa v materiáli.

Prečítajte si tiež

Koľko má Nitra krytov?

Celkovo sa na území mesta nachádza 46 úkrytov pre 5 460 osôb. Svoje kryty majú SPU, UKF, ZSE Distribúcia, Divadlo Andreja Bagara či Fakultná nemocnica v Nitre.

Mesto má vo vlastníctve 19 CO krytov pre 1 607 ľudí. Na zlepšenie ich technického stavu by radnica potrebovala odhadom 120-tisíc eur.

Okrem krytov civilnej ochrany sa na území mesta nachádzajú aj jednoduché úkryty v pivniciach a suterénoch domov. V prípade vojny alebo inej krízovej situácie by v ich našlo dočasné útočisko zhruba 50-tisíc ľudí. Väčšina krytov sa nachádza v starších, 50– až 60-ročných domoch.

Aké majú nedostatky?

Podľa informatívnej správy z minulého roka chýba vo všetkých mestských krytoch funkčné technické vybavenie ako zariadenie na zásobovanie vodou, zariadenie na zásobovanie elektrickou energiou, teda elektrocentrála a chýba aj potrebné náradie.

V zariadeniach sociálnych miestností chýba vybavenie WC a umyvární. Kryty nemajú ani zariadenia na vykurovanie či spojovacie zariadenia. Doplniť by bolo potrebné aj vybavenie do spoločných priestorov ako stoly a stoličky.

V neposlednom rade si kryty vyžadujú aj maliarske a upratovacie práce.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM