Správy

KONIEC ohňostrojov: Nitra schválila ZÁKAZ používania pyrotechniky aj na Silvestra!

Mestskí poslanci schválili nariadenie o zákaze používania zábavnej pyrotechniky aj počas silvestrovskej noci. Má to však háčik.

Ilustračný obrázok k článku KONIEC ohňostrojov: Nitra schválila ZÁKAZ používania pyrotechniky aj na Silvestra!
Zdroj: Rastislav Búgel

Mestskí poslanci schválili 6. februára návrh dodatku k VZN, ktorým sa zakazuje používanie zábavnej pyrotechniky na celom území Nitry aj počas silvestrovských osláv. Za bolo 19 poslancov, traja sa zdržali a jeden bol proti.

Zákaz sa vzťahuje na výrobky kategórie F2 a F3. Ide teda napríklad aj o dlhé prskavky či rímske sviece.

Ich používanie bude celoročne v Nitre zakázané z dôvodu ochrany verejného poriadku. Mesto tak reagovalo na požiar Polygonu, ktorý vypukol počas novoročných osláv.

Prečítajte si tiež

Zakázané aj veľké prskavky

Do kategórie F2 napríklad spadajú aj prskavky dlhšie ako 40 cm. Na zastupiteľstve na to upozornil predseda Asociácie predajcov pyrotechniky Tomáš Šmitala.

„Spadajú do toho aj rímske sviece, fontány aj nad 20 centimetrov či dymovnice,“ povedal Šmitala.

Výnimkou bude použitie pyrotechniky v rámci ohňostrojových prác, ktoré podliehajú predchádzajúcemu súhlasu obce na základe osobitného právneho predpisu.

Kto to skontroluje?

VZN však nerieši kontrolu dodržiavania zákazu ani prípadné sankcie. Vo vykonateľnosti kontroly vidí problém aj mestská polícia.

„Vzhľadom k rozlohe mesta, počtu hliadok a riešeniu množstva iných priestupkov, v ojedinelom nahlasovaní takýchto priestupkov to všetko ostáva len na spozorovaní hliadky, alebo sa spoliehať na to, že ak nám niekto zavolá, tak hliadka tam včasne príde a ešte toho páchateľa nájde,“ povedal náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM