Správy

Chorému Jankovi zhorel kyslíkový prístroj: Peniaze na nový vyzbierali REKORDNE rýchlo!

Nitrania opäť ukázali, že keď treba, vedia ťahať za jeden povraz. Presvedčila sa o tom aj rodina, ktorá prišla pri požiari na Polygone o všetko.

Ilustračný obrázok k článku Chorému Jankovi zhorel kyslíkový prístroj: Peniaze na nový vyzbierali REKORDNE rýchlo!
25
Galéria
Zdroj: Facebook.com/OZ Dobré Srdiečka , Nitriansky samsoprávny kraj

Prvý deň roku 2023 poznačil obrovský požiar polyfunkčnej budovy na Polygone v Nitre. Oheň pripravil o strechu nad hlavou niekoľko rodín. OZ Dobré Srdiečka krátko po požiari kontaktovala rodina s ťažko chorým 19-ročným synom Jankom.

Zhorel dôležitý prístroj

Mladík má ťažkosti s pľúcami a operované srdce. Ničivý živel ho pripravil o kyslíkový koncentrátor s funkciou inhalátora. Prístroj rodine zapožičali z Červeného kríža, no občianske združenie okamžite rozbehlo verejnú zbierku. Jeho pracovníkom sa totiž ozvali ľudia, ktorí chceli prispieť.

Na kúpu nového prístroja potrebovali približne 1 200 eur. Netrvalo dlho a Nitrania ukázali obrovskú dávku spolupatričnosti.

Prečítajte si tiež

Peniaze sa podarilo získať

V rovnaký deň (3. januára) OZ Dobré Srdiečka informovalo, že sa podarila skvelá vec. Celý deň sa ozývali ľudia, ktorí chceli mladému Jankovi pomôcť. Vďaka jednej z firiem mohli kyslíkový prístroj kúpiť so zľavou 200 eur: „Rodinka totálne nechápala a veeeeľké ďakujem odkazujú všetkým.“

Ako informovalo občianske združenie, kontaktovali ho aj z jednej zo zdravotných poisťovní, ktorá chcela pomôcť. Problémom bolo, že rodina pochádza z Českej republiky a v Nitre chcela začať nový život. Požiar ju zasiahol v období, kedy si ešte len vybavovala všetky potrebné doklady. „Momentálne nemajú žiadny doklad a všetko musia vybavovať nanovo najskôr v CZ a potom tu na SK a preto riešiť to momentálne cez poisťovňu by bolo veľmi časovo náročné a zdĺhavé,“ dodáva za občianske združenie Magdaléna Nohová.

Hľadajú byt

Zo zbierky na kyslíkový stroj ešte ostalo približne 70 eur, ktoré občianske združenie odovzdá rodine.

„Rodinka by chcela začať odznova v nejakom bytíku, ktorý by si prenajali, ale nemôžu sa dostať ani k svojmu účtu, lebo im všetko zhorelo, a preto ak ich chcete podporiť, naďalej môžete posielať peniažky na SK89 0200 000­0 0045 2112 6­053. Do poznámky napíšte Ján Ondráček,“ dodala Magdaléna Nohová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac o téme požiaru na Polygone

Nové zábery ničivého požiaru na Polygone
25
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM