Komunálne voľby

Občianski aktivisti a aj politici: O post primátora Nitry zabojuje ŠESŤ kandidátov

O kreslo primátora Nitry sa uchádza šesť kandidátov. Viete, ktorí to sú a aké majú profesie?

Ilustračný obrázok k článku Občianski aktivisti a aj politici: O post primátora Nitry zabojuje ŠESŤ kandidátov
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , Facebook.com/Pavol Obertáš , Facebook.com/Milan Uhrík • Republika , Facebook.com/Ing. Rudolf Huliak - Národná Koalícia , Dnes24.sk

Najneskôr do 30. augusta mali všetci kandidáti alebo politické strany možnosť podať kandidátnu listinu do volieb do orgánov samosprávnych krajov a do komunálnych volieb.

K volebným urnám pôjdeme v sobotu 29. októbra 2022, v čase od 7.00 do 20.00 hodiny.

Kandidáti na primátora

Kandidátne listiny na post nitrianskeho primátora podalo dovedna šesť mužov. Informoval nás o tom Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra.

Kreslo sa pokúsi obhájiť súčasný primátor Marek Hattas (Tím Kraj Nitra). Presadiť sa bude chcieť aj Erik Blaško (Národná koalícia/ Nezávislí kandidáti), Igor Kršiak (Hlas, Sme rodina, Dobrá voľba, Umiernení Demokrati Slovenska) a Dalimír Solčanský (Republika).

Ako nezávislí kandidáti idú do volieb Pavol Obertáš a Štefan Štefek.

Ako nás upozornil hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek, aktuálne ide o ľudí, ktorí podali kandidátne listiny: „Nie sú oficiálne zaregistrovaní. To budú až po zasadnutí mestskej volebnej komisie.“

Prečítajte si tiež

Marek Hattas

Marek Hattas sedí v kresle nitrianskeho primátora od roku 2018. Ako nezávislý kandidát pokoril dlhoročného prvého muža Nitry Jozefa Dvonča, keď získal 42,3 percenta všetkých hlasov. Dvončovi vtedy vyjadrilo podporu iba 22 percent voličov.

Hattas sa bude o hlasy obyvateľov Nitry uchádzať aj na jeseň 2022. Svoju kandidatúru ohlásil začiatkom februára a do volieb ide so svojou novou stranou Tím Kraj Nitra, ktorá vznikla zo združenia kandidátov.

Igor Kršiak

Ku kandidátom na primátora Nitry sa pridá aj Igor Kršiak. Svoju kandidatúru oficiálne ohlásil v piatok 18. marca.

Vyštudovaný právnik pôsobil dlhé roky ako prednosta Mestského úradu v Nitre po boku bývalého primátora Jozefa Dvonča. Po posledných komunálnych voľbách, ktoré vyhral Marek Hattas, z úradu odišiel. V súčasnosti zastáva rovnakú funkciu v Trnave.

Igorovi Kršiakovi vyjadrili podporu strany Hlas-SD, Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení Demokrati Slovenska.

Štefan Štefek

Štefan Štefek je aktuálne mestským poslancom (v roku 2018 získal 2 478 hlasov). V rokoch 2006 až 2014 zastával aj post viceprimátora Nitry. V súčasnosti pracuje ako investičný riaditeľ v Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

O kreslo nitrianskeho primátora zabojuje ako nezávislý, bez podpory politických strán. Kandidatúru oznámil v závere marca.

Pavol Obertáš

Záujem o vedúce postavenie v Nitre prejavil aj Pavol Obertáš. Ten na post primátora kandiduje ako nezávislý.

Od roku 2018 je mestským poslancom za Klokočinu, keď mu vo voľbách odovzdalo svoj hlas 2 424 ľudí. Okrem toho je aktivistom a stojí za občianskym združením Nitrafiesta, ktoré už niekoľko rokov organizuje rôzne kultúrne a voľnočasové podujatia.

Dalimír Solčanský

Svojho kandidáta na post prvého muža Nitry predstavilo aj hnutie Republika. Advokát Dalimír Solčanský bol uprostred augusta na sociálnej sieti predstavený predsedom hnutia Milanom Uhríkom.

Erik Blaško

S podporou hnutia Národná koalícia / Nezávislí kandidáti zabojuje o kreslo nitrianskeho primátora aj Erik Blaško. Predseda strany Rudolf Huliak ho na sociálnej sieti predstavil ako občianskeho aktivistu a je podľa neho „vlastenec telom aj dušou.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM