Aktualizované Lucia Lauková Správy Samospráva

Odklepnuté: Nitrianski mestskí poslanci schválili úver vo výške 9 miliónov eur

Podľa primátora je mesto v takej dobrej finančnej kondícii a úvery spláca tak rýchlo, že nový úver je nutný na realizáciu zamýšľaných investičných akcií.

Ilustračný obrázok k článku Odklepnuté: Nitrianski mestskí poslanci schválili úver vo výške 9 miliónov eur
Zdroj: Dnes24.sk

Na mestskom zastupiteľstve vo štvrtok 25. apríla schválili poslanci prijatie úveru vo výške 9 miliónov eur. Informovalo o tom mesto Nitra na sociálnej sieti.

Peniaze majú ísť na nové chodníky, cesty a parkoviská, opravu existujúcich chodníkov a ciest, obnovu nitrianskych športovísk, ale aj na obnovu budov mestských škôl a škôlok. Magistrát plánuje z úveru financovať aj opravu pešej lávky nad železnicou. Ako informuje radnica tri milióny eur z úveru pôjdu len na obnovu ciest a chodníkov v Nitre.

O investíciách rozhodnú poslanci

„Výbory mestských častí vytvorili zásobník projektov, ktoré je podľa nich nutné zrealizovať. Vybrané investície potom uznesením odsúhlasia poslanci. Predpokladám, že v tomto roku z úveru vyčerpáme približne tri milióny eur,“ uviedol primátor Marek Hattas.

Ako sa uvádza v schválenom materiáli, úverové zdroje majú byť prioritne využité na výstavbu a obnovu ciest, chodníkov a parkovísk, stavbu nového cintorína na sídlisku Chrenová, rekonštrukcie škôl, výstavbu a obnovu športovísk, mestských objektov, budovanie kanalizácie. „Investičný dlh v meste Nitra je niekoľko desiatok miliónov eur. Nie je teda možné, aby sme fungovali s nulovou zadlženosťou, pretože by sme nespravili nič,“ povedal v súvislosti so schválením úveru primátor.

Splácanie úveru

Pôžičku bude mesto splácať od júla budúceho roka do roku 2025. „Podľa primátora Mareka Hattasa je mesto Nitra v takej dobrej finančnej kondícii a úvery spláca tak rýchlo, že nový úver je nutný na realizáciu zamýšľaných investičných akcií,“ informuje radnica na sociálnej sieti.

Pôžičku má mestu za zvýhodnených podmienok poskytnúť Európska investičná banka, respektíve Európska centrálna banka, zvyšná časť financií bude z komerčnej banky. „Mesačné splátky istiny budú vo výške 150 000 a ročné 1 800.000 eur. V prvom a poslednom roku splácania bude ich výška 900 000 eur,“ informovala radnica.

Zadĺženie mesta

Podľa slov hlavnej kontrolórky mesta Dariny Keselyovej je súčasné zadlženie Nitry na úrovni 24,49 % z celkových skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka. „Celková suma dlhu mesta po započítaní nedočerpaných úverov vo výške 3 606 794 eur a nového úveru vo výške 9 000 000 eur bude predstavovať 43,7 % z celkových skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka. Na základe údajov o aktuálnom stave dlhu mesta konštatujem, že podmienky pre prijatie úveru vo výške deväť miliónov eur sú v zmysle zákona,“ uviedla Keselyová.

Ako informovala radnica, k 31. marcu 2019 je zostatok bankových záväzkov Nitry bez úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 16 042 760 eur. Schválené a zatiaľ nedočerpané úvery z roku 2017 a 2018 sú v hodnote 3 606 794 eur. Po prijatí 9-miliónového úveru tak budú záväzky mesta vo výške 28 649 554 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM