Lucia Lauková Správy

Od januára si v Nitre povedalo áno takmer 200 párov: Aktuálne poplatky za sobáše

Obrady sú od nového roka drahšie. Takmer 200 mladomanželov v Nitre vyššie poplatky neodradili.

Ilustračný obrázok k článku Od januára si v Nitre povedalo áno takmer 200 párov: Aktuálne poplatky za sobáše
Zdroj: TASR

V nitrianskej matrike pribúdajú stále nové zosobášené páry. Vlani padol rekord, keď si za rok povedalo áno takmer 500 párov. Tento rok zatiaľ rekordy netrhá, no najobľúbenejšie mesiace mladomanželov ešte len prídu.

„K 30. júnu 2018 bolo na matrike Nitra zapísaných 199 sobášov. Z toho bolo 107 civilných a 92 cirkevných,“ informovala nás Janka Rybárová z Matričného úradu v Nitre.

Nitrania majú najobľúbenejšie svadobné mesiace september, jún a júl. Pri plánovaní sobášu by ste mali pamätať aj na zmenu poplatkov, ktorá platí, prijatím novely zákona, od januára tohto roku.

Vyššie poplatky za sobáš

Ak sa beriete v schválených sobášnych dňoch, ktoré sú piatok a sobota, a aspoň jeden zo snúbencov má trvalý pobyt v Nitre, tak nemusíte platiť žiadny poplatok.

Za obrad mimo sobášnych dní zaplatíte po novom 20 eur, pôvodný poplatok bol 16,50 eur. Vyšší je aj poplatok za sobáš mimo úradne určenej miestnosti, za ktorý sa predtým platilo 66 eur. Teraz je to 70 eur.

Rovnakú sumu, 70 eur zaplatíte za sobáš s cudzincom. Uzavretie manželstva medzi dvoma cudzincami, alebo ak ani jeden zo snúbencov nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky stojí 200 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM