Aktualizované Lucia Lauková Rôzne Kultúra

Od chmeľu k pivu: Ponitrianske múzeum priblíži históriu i výrobu tohto nápoja

Vedeli ste napríklad, že v minulosti, ešte pred vznikom veľkých pivovarov, sa pivo varilo v každej domácnosti a často nahrádzalo vodu?

Ilustračný obrázok k článku Od chmeľu k pivu: Ponitrianske múzeum priblíži históriu i výrobu tohto nápoja
7
Galéria
Zdroj: TASR

Od chmeľu k pivu je názov výstavy, ktorá návštevníkom Ponitrianskeho múzea v Nitre ukáže históriu i proces výroby známeho nápoja. Expozícia, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, bude v nitrianskom múzeu sprístupnená od 9. októbra do 9. novembra.

Výstava priblíži proces výroby piva, od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt. „Zároveň oboznámi prostredníctvom informačných panelov so stručnou históriou piva, pivovarníctva, pohostinských zariadení a jeho úlohou v rôznych historických obdobiach. Súčasťou výstavy budú i predmety zo zbierkového fondu Tribečského múzea, ktoré problematiku dopĺňajú,“ vysvetlila PR manažérka Ponitrianskeho múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Ako pripomenula, základnými surovinami na výrobu piva sú jačmeň, chmeľ a voda. Neskôr sa však do neho začali pridávať aj rôzne bylinky a ovocie. „Výroba kvalitného piva si však vyžaduje nielen odborné vedomosti a skúsenosti, ale i správny technologický postup. V minulosti, ešte pred vznikom veľkých pivovarov, sa pivo varilo v každej domácnosti a často nahrádzalo vodu. So vznikom pivovarov sa na trhu začali presadzovať rôzne druhy a značky pív, z ktorých mnohé si získali obľubu na celom svete. Históriu piva i proces jeho výroby priblíži naša výstava,“ dodala Packová-Zahradárová.

Foto: ilustračné

Od chmeľu k pivu: Ponitrianske múzeum priblíži históriu i výrobu tohto nápoja
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM