Kultúra

Obľúbená herečka oslávila 70. narodeniny: Najkrajšie obdobie života spája s Nitrou

Slovenská herečka Eva Matejková je divákom známa z televíznych obrazoviek, aj z divadelného javiska. Najhlbší vzťah ju viaže k Divadlu Andreja Bagara (DAB) v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbená herečka oslávila 70. narodeniny: Najkrajšie obdobie života spája s Nitrou
9
Galéria
Zdroj: TASR

„Najkrajšie obdobie môjho života bolo v Nitre a v nitrianskom divadle. To sú len samé superlatívy, už som to povedala asi tisíckrát. Nitra je moje najmilovanejšie mesto a DAB najmilovanejšie divadlo. Najkrajšie úlohy som hrala tu. Moje srdce zostalo v Nitre a tak to zostane navždy,“ vyjadrila sa herečka, ktorá bude mať utorok 2. júna 70 rokov.

Eva Matejková sa narodila 2. júna 1950 vo Zvolene. Štúdium na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave absolvovala v roku 1972 a nastúpila do DAB v Nitre.

V tom istom roku sa zosobášila aj so svojím hereckým kolegom Mariánom Slovákom, s ktorým sa spoznali už počas prijímacích pohovorov na vysokú školu.

Obaja potom pôsobili v nitrianskom súbore v rovnakom čase – teda v rokoch 1972 až 1991.

Eva Matejková tu vytvorila množstvo výrazných postáv, z ktorých možno spomenúť aspoň ocenené herecké kreácie: Postavu Čerta v nitrianskom naštudovaní legendárnej inscenácie Jánošík abo Na skle maľované Ernesta Brylla a Katarzyny Gärtnerovej, za ktorú Matejková získala cenu Slovenského literárneho fondu. O rok neskôr Fond ocenil jej postavu Žofy v Kákošovej hre Dom pre najmladšieho syna. V roku 1977 získala cenu Janka Borodáča za postavu Aľony v Roščinovej hre Muž a žena. Zväz slovenských dramatických umelcov (ZSDU) ocenil jej postavu Thaisy v hre Williama Shakespeara Perikles, kráľ tyrský (1984), a tiež rolu Zojky v hre Michaila Bulgakova Zojkin byt (1985).

Návrat do nitrianskeho divadla

Do DAB v Nitre sa Matejková vrátila aj ako hosťujúca herečka – zahrala si napríklad Ľubov Andrejevnu Ranevskú v známom Čechovovom Višňovom sade. „Divadlu prajem v prvom rade báječných ľudí na javisku a báječných ľudí v hľadisku, veľa nadaných umelcov a takých oddaných ľudí divadlu ako tu boli vždy,“ popriala Nitrianskemu divadlu pri príležitosti jeho „sedemdesiatin“ v minulom roku.

Od roku 1991 pôsobila Eva Matejková v bratislavskom divadle Nová Scéna. Nezabudnuteľná bola jej postava Goldy v legendárnom muzikáli Fidlikant na streche, ktorý tu v roku 2007 inscenoval režisér Jozef Bednárik. Mimochodom prvý raz, v roku 1996, uviedol toto predstavenie amerických autorov Jerryho Bocka, Josepha Steina a Sheldona Harnicka práve v Nitre.

Pred kamerou sa Eva Matejková objavila prvý raz v televíznom filme Karola L. Zachara Rozmajrín (1969). Hrala v klasickej rozprávke Karola Spišáka Sezam, otvor sa! (1974), ten istý režisér ju obsadil aj do komédie Sladké bezvládie (1978). V roku 1980 hrala v televíznej adaptácii Gorkého hry Falošný peniaz v réžii Blaha Uhlára. Postavu vdovy vytvorila vo vojnovom príbehu Igora Ciela Podivné okolnosti (1982), do povojnového obdobia bol sitovaný aj film Cukor, ktorý v tom istom roku nakrútil Stanislav Párnický.

Učarovala jej seriálová tvorba

Eva Matejková si zahrala v Dunajských rozprávkach Jozefa Bednárika (1988), v dráme Vladimíra Štrica Ulice bez mena (1989), v známom filme Miloslava Luthera Svedok umierajúceho času (1990), vo filme Hon na čarodejnice (Martin Kákoš, 1993). Zatiaľ poslednými sú v jej filmografii snímky Dušana Trančíka Zima kúzelníkov (2006) a čierna komédia Jozefa Paštéku Mŕtvola musí zomrieť (2011).

V posledných rokoch sa Eva Matejková venuje najmä seriálovej tvorbe. Diváci ju mohli vidieť v seriáloch Búrlivé víno, Zoo, Susedia, či najnovšie v seriáli Strážmajster Topinka.

Spolu s manželom, hercom Mariánom Slovákom, majú tri deti.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Eva Matejková
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM