Správy

Obce v okolí sa rozhodli zhasnúť verejné osvetlenie: Pripojí sa k PROTESTU aj Nitra?

Viaceré obce v nitrianskom regióne už avizovali, že sa pridajú k celoslovenskej iniciatíve a demonštratívne "zhasnú". Krajské mesto s rozhodnutím ešte váha.

Ilustračný obrázok k článku Obce v okolí sa rozhodli zhasnúť verejné osvetlenie: Pripojí sa k PROTESTU aj Nitra?
Zdroj: Marek Zeleňák Photography

Obce a mestá po celom Slovensku 30. januára o 19.00 zhasnú na pol hodinu časť verejného osvetlenia. Touto formou chcú samosprávy vyjadriť nespokojnosť s riešením ich problémov.

K iniciatíve, ktorú organizuje Združenie miest a obcí (ZMOS), sa pripoja aj viaceré obce v nitrianskom regióne.

Prečítajte si tiež

Situácia je vážna

„Pripájame sa k celoslovenskej iniciatíve „Mestám a obciam zhasína nádej,“ podľa ktorej dňa 30. januára 2023, v čase od 19:00 hod. do 19:30 hod. demonštratívne zhasneme časť verejného osvetlenia a dáme tak najavo, že situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dopady na plnenie mnohých našich základných úloh a povinností, čo sa dotkne aj bežného života každého z nás,“ píše obec Báb na sociálnej sieti, ktorá je jedna z mnohých samospráv, ktoré sa do protestu zapoja.

Podľa ZMOS ide o reakciu na mimoriadne vážnu situáciu v samospráve, ktorá súvisí s energetikou, ekonomikou, ale aj ďalšími negatívnymi dopadmi vládnych rozhodnutí.

Ako zareaguje Nitra?

Vypnutím osvetlenia budú štrajkovať aj viaceré mestá. Nitra zatiaľ nevie či sa pripojí. Radnica sa obáva technických problémov.

„Mesto Nitra ešte neprijalo rozhodnutie, či sa pripojíme k protestu touto formou. Aj po komunikácii s inými mestami zvažujeme, či je vhodné zapojiť sa do protestu práve polhodinovým vypínaním osvetlenia,“ informoval nás hovorca mesta Tomáš Holúbek.

„Z tejto formy protestu vyvstávajú nielen technické problémy, keďže odpojiť od osvetlenia celé mesto je technicky náročné, ale aj právne riziká spojené s prípadnou zodpovednosťou za škody vzniknuté na zdraví občanov alebo na majetku,“ dodal hovorca.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM