Správy

Ceny energií ŠOKOVALI aj nitrianske farnosti: Hrozí, že v kostoloch PRESTANÚ kúriť?!

S cenami energií bojujú firmy, samosprávy, domácnosti aj farnosti. Práve tie svoj boj prestávajú zvládať.

Ilustračný obrázok k článku Ceny energií ŠOKOVALI aj nitrianske farnosti: Hrozí, že v kostoloch PRESTANÚ kúriť?!
6
Galéria

Extrémne vysoké ceny energií robia problémy aj farnostiam a pastoračným centrám. Bojuje s nimi aj farnosť v Nitre na sídlisku Klokočina.

Prestanú kúriť?

Farský kostol je spojený s farskou budovou a pastoračným centrom. Ročne spotrebuje 150 až 190 megawatthodín plynu. Farnosť šokovali nové mesačné preddavky. V porovnaní s minulým rokom im stúpli o neuveriteľných 400 percent. Informoval o tom portál spravy.rtvs.sk.

„To, čo sme platili pre tri odberné miesta alebo štyri kotolne, ktoré máme, tak to bolo 863 eur a v tomto roku na preddavkových faktúrach je to necelých 3 400 eur,“ povedal pre RTVS farár z Klokočiny Jozef Tomica.

Pre portál sa vyjadril aj ekonóm Nitrianskeho biskupstva Martin Štofko: „Dnes sú kňazi odkázaní na to, že v kostoloch asi prestanú kúriť úplne. Aj keď sa predtým nekúrilo na nejaké vysoké teploty."

Prečítajte si tiež

S vysokými cenami energií bojujú aj evanjelické cirkevné zbory, ktoré často presúvajú bohoslužby do menších priestorov. V Nitre vlani platili za plyn pre kostol a faru tisíc eur mesačne.

Aktuálne ich nemilo prekvapila zálohová faktúra na 4-tisíc eur.

„Pre nás je to teda extrémne finančne náročné. Do pol roka, do roka, stratíme likviditu,“ prezradil pre RTVS nitriansky evanjelický farár Ivan Boženík.

Musia požiadať o dotáciu

„Menšie farnosti by mali byť v kategórii malých podnikateľov, ktorí majú čakať na nové zálohové faktúry so stopercentnou kompenzáciou zo strany štátu. Keďže väčšie mestské farnosti ako napríklad na nitrianskej Klokočine majú ročnú spotrebu plynu vyššiu ako 100 megawatt hodín, budú musieť žiadať ministerstvo hospodárstva o dotáciu,“ informuje portál spravy.rtvs.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Farnosť v Nitre na sídlisku Klokočina
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM